Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tamkajšnji mediji so poročali, da naj bi umrli prebivalci skupnosti upokojencev v okrožju St. Lucie na atlantski obali Floride, potem ko naj bi njihovo stavbo porušil tornado.

Po podatkih portala PowerOutage.us je bilo v četrtek zjutraj na Floridi brez električne energije več kot 3 milijone domov in podjetij. Nekateri od njih so brez elektrike ostali že pred dvema tednoma, ko je območje prizadel orkan Helene.

Področje zaliva Tampa se je izognilo najhujšim poplavam. "Blagoslovov za nas je, da nismo doživeli napovedanega nevihtnega vala," je na jutranji novinarski konferenci povedala županja Tampe Jane Castor.

Na območju Tampe je neurje podiralo drevesa ter rušilo daljnovode. Nekatere soseske je poplavilo, vendar bo obseg škode znan šele, ko bodo na terenu ocenili uničenje, je dejala Castor.

Na Floridi še vedno grozi nevarnost poplavljanja rek, saj je padlo več kot 450 milimetrov dežja, vendar višina vodne gladine še ni prestopila kritične ravni.

Šerif okrožja St. Lucie na vzhodni obali Floride je ocenil, da je približno 17 tornadov uničilo okoli 100 domov v okrožju, je poročala televizija NBC.

Orkan se je iz 5. umiril na 1. stopnjo

Nevihta je v sredo zvečer dosegla zahodno obalo Floride kot orkan tretje kategorije po petstopenjski Saffir-Simpsonovi lestvici in hitrostjo vetra čez 200 kilometrov na uro. Orkan Milton se je umiril že na poti čez Mehiški zaliv proti Floridi, saj je pred tem dosegel celo peto stopnjo.

Še bolj je oslabel, ko je prečkal kopno Floride. Po podatkih Nacionalnega centra za orkane se je na poti do vzhodne obale polotoka umiril na orkan 1. kategorije z vetrovi s hitrostjo 145 kilometrov na uro. V četrtek zjutraj se je nevihta oddaljila od atlantske obale Floride.

Orkansko oko je prečkalo Siesta Key, otoško mestece s približno 5400 prebivalci pri Sarasoti, približno 100 kilometrov južno od zaliva Tampa.

Porušen semafor v Orlandu, Florida. Foto: Reuters
Porušen semafor v Orlandu, Florida. Foto: Reuters

DeSantis: Ni člo za najhujši scenarij

Guverner Floride Ron DeSantis je v četrtek zjutraj dejal, da so bile reševalne ekipe po vsej državi na delu že ponoči in odstranjevale ruševine. Administracija predsednika ZDA Joeja Bidna je ugodila vsem prošnjam Floride za nujno pomoč, je povedal za CNBC.

"Neurje je bilo precejšnje, vendar na srečo ni šlo za najhujši možni scenarij," je dejal DeSantis in dodal, da bo natančnejši obseg škode znan pozneje. Po njegovi oceni bodo pristanišča verjetno začela ponovno delovati kmalu, prav tako pa naj bi najpozneje v petek ponovno odprli letališče v Tampi.

"Glede na količino vode predvidevamo, da lahko pride do poplav, ne samo zdaj, ampak tudi v naslednjih dneh," je opozoril guverner in prebivalce, ki so začasno zapustili svoje domove, pozval, naj pred vrnitvijo pristojnim službam omogočijo, da pregledajo prizadeta območja.
Po besedah guvernerja je Milton povzročil tudi najmanj 19 tornadov, ki so povzročili škodo v številnih okrožjih in uničili okoli 125 hiš, večinoma mobilnih.

Do četrtka zjutraj je bilo po podatkih spletne strani za spremljanje poletov FlightAware v ZDA odpovedanih 2 209 letov, največ v Orlandu, Tampi in jugozahodni Floridi.

Sarasota na Floridi, kjer je orkan dosegel kopno. Foto: EPA
Sarasota na Floridi, kjer je orkan dosegel kopno. Foto: EPA

Že peti orkan letos

Milton je na Florido udaril dva tedna po orkanu Helene, ki se je pomikal potem naprej čez še pet ameriških zveznih držav in povzročil hude poplave ter zahteval več kot 200 življenj.

Malce pred prihodom Miltona na obalo so na številnih območjih osrednje in južne Floride nastali tornadi. Mnogi prebivalci so se pred orkanom zatekli v zavetišča, kjer so ostali do konca neurja.

Milton je po besedah DeSantisa sprožil tudi najmanj 19 tornadov, ki so povzročili škodo v številnih okrožjih in uničili približno 125 domov, večinoma mobilnih hiš.

Sarasoto so uro in pol po prihodu Miltona zajele poplave, o katerih so poročali med drugim tudi iz Tampe, Punta Gorde in mesta Venice. V Tampi je takoj po prihodu Miltona padlo več kot 30 centimetrov dežja, v St. Petersburgu pa več kot 40 centimetrov.

To je letos že peti orkan, ki je dosegel obalo ZDA, verjetno pa ni zadnji, saj se je nad Zavetrnimi otoki razvil orkan Leslie, ki je dosegel drugo kategorijo z vetrovi do 165 kilometrov na uro.

Orkan Milton pustošil po Floridi