Zgroženi svojci žrtev. Foto: Reuters
Zgroženi svojci žrtev. Foto: Reuters

12-članska porota je izglasovala, da 24-letnika, ki je leta 2018 ubil 17 ljudi, ne obsodi na smrtno kazen, ampak je zanj predlagala dosmrtno kazen brez možnosti pogojnega izpusta.

Da bi ga lahko obsodili na smrtno kazen, bi morali odločitev sprejeti soglasno, kot poroča BBC, so bili proti smrtni kazni trije porotniki. Formalni izrek kazni bo novembra.

Cruz je 14. februarja 2018 na srednji šoli v Parklandu na Floridi ubil 14 dijakov in tri odrasle. Šolske oblasti so malo pred koncem pouka na srednji šoli Marjory Stoneman Douglas z okoli 3300 dijaki, ki je približno uro vožnje od Miamija, prek Twitterja sporočile, da so dijaki in zaposleni slišali zvoke, podobne strelom. Takrat 19-letni Nikolas Cruz, zamaskiran s plinsko masko in oborožen, tudi z dimnimi bombami, je najprej ubil tri ljudi pred šolo, potem pa se napotil v šolske prostore, kjer je najprej sprožil požarni alarm, zaradi česar so dijaki preplavili šolske hodnike, misleč, da gre za ponovno požarno vajo kot nekaj ur predtem. V streljanju po hodniku je potem ubil še 12 ljudi, še dve žrtvi sta za posledicami hudih poškodb umrli pozneje v bolnišnici. S prizorišča zločina je pobegnil, vendar so ga pozneje ujeli.

Tožilstvo je zanj zahtevalo smrtno kazen, čeprav je zločine priznal.

Glavni tožilec Michael Satz je dejal, da je Cruz načrtoval in izvedel naklepen in sistematičen pokol, za kar je primerna smrtna kazen. 80-letni Satz je nagovor poroti sklenil z branjem imen 17 umrlih ljudi. Cruzova odvetnica Melisa McNeill je porotnike pozvala, naj pokažejo sočutje. Povedala je, da je bil Cruz problematičen mladenič, ki se je rodil z motnjo, saj je njegova mati zlorabljala alkohol. Odraščal je v brezdomstvu, ob alkoholizmu, mamilih, mati pa ga je potem predala v posvojitev. "Bil je obsojen že v maternici. Ali v civilizirani, humani družbi ubijamo možgansko poškodovane, duševno bolne, zlomljene ljudi?" je porotnike vprašala odvetnica.

Nikolas Cruz ob izreku odločitve porote. Foto: Reuters
Nikolas Cruz ob izreku odločitve porote. Foto: Reuters

Starši so bili nad današnjo odločitvijo porote zgroženi. "Gabi se mi naš pravni sistem s takimi porotniki," je bil oster oče umrle Alysse Alhadeff. "Nekaj je narobe v tej državi," se je strinjala Anne Ramsay, ki je v napadu izgubila hčerko Heleno.

Guverner Floride Ron DeSantis je izrazil razočaranje nad odločitvijo porote, po njegovem prepričanju bi morala biti kazen za tak zločin smrtna kazen. "Mislim, da nobena druga kazen ni primerna." Ob tem je izrazil še razočaranje, da so bila potrebna štiri leta za konec primera.

Šolski pokol je na Floridi privedel do manjše zaostritve orožarske zakonodaje, potem ko je vzniknilo veliko protestno gibanje proti orožju, ki je zajelo celotne ZDA.

Sorodniki pobitih v Parklandu so od zvezne vlade v Washingtonu iztožili 127,5 milijona dolarjev odškodnine, ker FBI naj ne bi ustrezno ukrepal pred napadom, saj je imel informacije, da Cruz nekaj pripravlja.

Na Floridi zavrnili smrtno kazen za morilca na šoli