Tožilec se bo do srede odločil o obtožnici zoper Garretta Rolfa. Foto: Reuters
Tožilec se bo do srede odločil o obtožnici zoper Garretta Rolfa. Foto: Reuters

Smrt 27-letnega Brooksa je v Atlanti in drugje po ZDA oživila proteste proti policijskemu nasilju, ki jih je sprožila smrt temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo 25. maja v Minneapolisu. Tragična primera se sicer razlikujeta, vendar pa je županja Atlante Keisha Lance Bottoms med drugim dejala, da se ji ne zdi, da je bila uporaba smrtonosne sile upravičena.

Brooks se je upiral aretaciji in ukradel električni paralizator

Floyd je v Minneapolisu umrl, potem ko je policist več kot osem minut klečal na njegovem vratu in ga zadušil. Brooks se je upiral aretaciji zaradi alkoholiziranosti in ukradel električni paralizator enega od policistov ter se podal v beg. Paralizator je uperil proti policistu, policist Garrett Rolfe pa se je odzval s streljanjem, navaja poročilo preiskovalcev.

Sorodna novica V Atlanti po uboju temnopoltega moškega odstopila vodja policije

Začelo se je v petek zvečer, ko so delavci restavracije za hitro prehrano Wendy's poklicali policijo, ker da je v vrsti za naročilo in postrežbo iz avtomobila nekdo, ki v svojem avtomobilu spi, zato morajo vozniki voziti okrog njega. Najprej je prispel en policist, ki je Brooksa predramil in prepričal, da prestavi vozilo. Nato je prišel še drugi policist in vsi trije so se glede na posnetke telesnih kamer policistov spoštljivo pogovarjali okrog pol ure.

Policista sta od Brooksa zahtevala, da opravi alkotest, in mu po ugotovitvi rezultata naročila, naj da roke za hrbet, ker je bil preveč pijan, da bi lahko vozil naprej. Vendar se je Brooks aretaciji uprl. Petek je preživel med pripravami na sobotno praznovanje osmega rojstnega dne svoje najstarejše hčerke in policistoma je priznal, da je popil tudi nekaj alkohola.

Garrett Rolfe je že izgubil službo. Foto: Reuters
Garrett Rolfe je že izgubil službo. Foto: Reuters

Naklepni umor, umor ali nenaklepni uboj?

Tožilec večinsko temnopoltega okrožja Fulton Paul Howard je dejal, da Brooks po njegovem mnenju v trenutku smrti ni ogrožal nikogar, to pa ni bil tak incident, ki bi moral nekoga pahniti v smrt. Dodal je, da bi bilo streljanje na bežečega upravičeno, če bi bil ta smrtna grožnja ali grožnja s hudo telesno poškodbo za nekoga drugega. V tem primeru se mu zdi, da streljanje na Brooksa ni bilo upravičeno.

Policist Rolfe je dejal, da ga je osumljenec napadel z električnim paralizatorjem, čeprav tega preiskava še ni potrdila. Tudi če bi ga, elektrošok ni smrtonosno orožje. Tožilec ga lahko obtoži naklepnega umora, umora ali nenaklepnega uboja.

Nova smrt temnopoltega osumljenca med poskusom aretacije je sprožila hude proteste v soboto, ki so se nadaljevali še v nedeljo. Aretiranih je bilo najmanj 36 ljudi. V soboto so protestniki tudi požgali restavracijo, kjer se je zgodil incident. Oblasti so razpisale 10.000 dolarjev nagrade za informacije o požigalcih. Med osumljenimi je maskirana bela ženska, ki jo je posnela varnostna kamera.