Napadalec je žrtvi zadal resne poškodbe. Foto: Reuters
Napadalec je žrtvi zadal resne poškodbe. Foto: Reuters

Elliott je bil leta 2002 obsojen na dosmrtni zapor zaradi umora matere, ki jo je v Bronxu zabodel do smrti, vendar so ga leta 2019 pogojno izpustili na prostost.

Vilma Kari se je v ponedeljek sprehajala proti svoji cerkvi na Manhattnu, ko je k njej v predelu Hell's Kitchen pristopil moški in jo najprej brcnil v trebuh, zbil na tla in ji večkrat stopil na obraz. Pri tem je kričal zmerljivke proti Američanom azijskega rodu in žrtvi povedal, da ne sodi v Ameriko. Nato se je mirno sprehodil naprej.

Žrtev so prepeljali v bolnišnico, kjer so jo po zdravljenju zaradi resnih poškodb v torek že odpustili. Napadalca je policija prijela na podlagi posnetka varnostne kamere, s katerimi je Manhattan preplavljen. Elliot je med drugim obtožen napada iz sovraštva in drugih zločinov.

Napad, pa tudi priče, ki žrtvi niso priskočile na pomoč, so že v ponedeljek obsodili newyorški politiki. Župan Bill de Blasio je napad označil za absolutno ostuden, pasivnost prič pa za popolnoma nesprejemljivo.

Ne zanima me, kdo si, kaj delaš, ampak someščanu Newyorčanu moraš pristopiti na pomoč, če vidiš, da je kdo napaden, ustvari hrup, zakriči, pomagaj, nemudoma pokliči nujno številko, je dejal de Blasio in poudaril, da ni mogoče le stati ob strani in opazovati grozljivega dejanja.

Na zločin se je že odzval zunanji minister Filipinov Teodoro Loscin mlajši, ki je dejal, da bo to vplivalo na zunanjo politiko njegove države, a ni pojasnil, kako.

Napad se je zgodil v času naraščanja nasilja proti Američanom azijskega rodu in le nekaj tednov po strelskem pokolu v Atlanti, kjer je umrlo osem ljudi, od tega šest žensk azijskega rodu. Porast nasilja se deloma pripisuje tudi izjavam nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je za epidemijo covida-19 krivil Kitajsko in za virus uporabljal imena, ki so to poudarjala.

V New Yorku je bilo lani do aprila 11 zločinov iz sovraštva do ljudi azijskega rodu, letos že 33. V petek je v isti soseski Manhattna, Hell's Kitchen, 48-letni moški mahal s palico pred prav tako 65-letno žensko azijskega rodu in ji grozil. Tega so aretirali in ni povezan s ponedeljkovim napadom.

Nasilje nad Američani azijskega rodu narašča