Raketni sistemi Patriot. Foto: Reuters
Raketni sistemi Patriot. Foto: Reuters

Dokumenti ministrstva, objavljeni v petek, so pokazali, da je Pensilvanija, ključna zvezna država v novembrskih predsedniških volitvah, prejela največ sredstev prek vlaganj v proizvodnjo orožja in streliva za Ukrajino, in sicer 2,52 milijarde dolarjev.

Vlada predsednika Joeja Bidna je pred desetimi meseci začela objavljati takšne podatke za posamezne države, da bi v kongresu pridobila večjo podporo republikancev za pomoč Ukrajini.

Od lanskega leta vlada prav tako poudarja, da bodo številno orožje, ki ga pošljejo Ukrajini, zamenjali prek novih pogodb z ameriškimi podjetji, ki zaposlujejo ameriške delavce, vrednih več milijard dolarjev.

Orožarska podjetja, kot sta Raytheon iz Arizone, ki proizvaja raketne sisteme Patriot, in General Dynamics, ki v več državah, vključno s Pensilvanijo, Ohiom in Teksasom, proizvaja topniško strelivo, so že sklenila večmilijardne pogodbe.

Arizona je prejela 2,02 milijarde, povezane s pomočjo Ukrajini, Teksas pa 1,85 milijarde dolarjev.

V petek objavljeni dokumenti kažejo podatke za 41,7 milijarde dolarjev nakupov, vlaganj in nadomestne porabe v več kot 35 zveznih državah za različne sisteme, namenjene Ukrajini.