Opozorilo pred orkanom v Cedar Keyju na Floridi. Foto: AP
Opozorilo pred orkanom v Cedar Keyju na Floridi. Foto: AP

Po napovedih vremenoslovcev se bo orkan Helene še okrepil, preden bo pozno zvečer po krajevnem času dosegel kopno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Več kot 100.000 prebivalcev Floride je že ostalo brez električne energije, je poročal CNN.

"Lovci na orkane iz zračnih sil so ugotovili, da je Helene nevaren večji orkan. Vetrovi v njem so se okrepili na 193 kilometrov na uro," je nacionalni center za orkane objavil na družbenem omrežju X.

Oblasti so prebivalce opozorile pred katastrofalnimi poplavami in tornadi, številnim so svetovali, naj preventivno zapustijo domove.

Po podatkih nacionalnega centra za orkane številnim skupnostim ob obalnem pasu grozi ujma, zaradi katere bi se gladina morja lahko zvišala do šest metrov, kar bi lahko sprožilo katastrofalne poplave.

Na zahodni obali Floride je v pričakovanju orkana danes zaprtih več stanovanjskih in drugih zgradb, marsikje so okna in vrata preventivno zaščitili z deskami. Šole v vseh okrožjih razen v južnem okrožju Miami-Dade so odpovedale pouk. Zaprta so tudi letališča v Tampi, Tallahasseeju in Saint Pete-Clearwaterju, zaradi česar je bilo po vsej državi odpovedanih več sto poletov.

Guverner Floride Ron DeSantis je podobno kot njegovi kolegi v Georgii, Karolini in Virginiji razglasil izredne razmere in prebivalce pozval k previdnosti. "Imate še čas, da se zatečete v zavetišče, vendar morate to storiti zdaj," je dejal na jutranji novinarski konferenci. "Z vsako minuto razmere postajajo vse bolj nevarne in vse manj pod nadzorom," je dejal.

John Dailey, župan floridskega glavnega mesta Tallahassee, ki se nahaja na poti orkana Helene, je dejal, da bi bila to lahko najmočnejša nevihta, ki je kadar koli prizadela mesto.

Ameriški vremenoslovci so opozorili tudi na možnost, da bodo čez dan v večjih mestih, kot so Miami, Orlando, Tampa in Fort Myers, nastali tornadi.