Posledice orkana Helene v mestu Steinhatchee na Floridi. Foto: Reuters
Posledice orkana Helene v mestu Steinhatchee na Floridi. Foto: Reuters

V Južni Karolini, na Floridi, v Georgii, Severni Karolini in Virginiji je neurje zahtevalo najmanj 64 smrtnih žrtev. Oblasti se bojijo, da je umrlih še več.

Upraviteljica zvezne agencije za upravljanje izrednih razmer Deanne Criswell je v nedeljo ocenila, da je orkan povzročil veliko škodo na vodovodni in komunikacijski infrastrukturi ter kritičnih prometnih poteh.

Škodo ocenjujejo na več kot 100 milijard dolarjev, vendar bo natančnejši obseg opustošenja znan v prihodnjih dneh. Criswell je za ameriško televizijsko postajo CBS še navedla, da ima ameriška vlada dovolj sredstev za obnovo, vendar bo kljub temu okrevanje težavno.

Na prizadeta območja so poslali ustekleničeno vodo, vojaški inženirji pa bo začela ocenjevati škodo na vodovodnih sistemih.

Z ameriškega ministrstva za energetiko so sporočili, da je bilo v nedeljo brez električne energije še vedno 2,7 milijona uporabnikov, kar je 40 odstotkov manj kot v petek, ko je nevihta divjala več sto kilometrov v notranjosti države.

"Najhujše neurje v zgodovini"

Orkan Helene je zalivsko obalo Floride kot najmočnejši orkan v zgodovini po večdnevnem deževju dosegel v četrtek. V državi je umrlo 11 ljudi, je v soboto dejal guverner Ron DeSantis. "Nekateri domovi so popolnoma uničeni," je dejal guverner in dodal, da je orkan prizadel nekatere skupnosti, ki si še niso opomogle od škode, ki sta jo povzročila lanskoletni orkan Idalija in orkan Debby, ki jih je prizadel prejšnji mesec.

Najhujše deževje je prizadelo Severno Karolino. Prometne službe so sporočile, da je v zvezni državi, kjer sta v soboto umrla dva človeka, še vedno zaprtih več kot 300 cest.

"Neurje je povzročilo opustošenje zgodovinskih razsežnosti," je dejal guverner Roy Cooper.

Iz Severne Karoline tudi poročajo o oteženi dobavi vode, saj je zaradi neurja prenehalo obratovati sedem vodarn v državi, še 17 pa jih je brez električne energije, zaradi česar je 70.000 prebivalcev prebivalcev brez vode. Prebivalcem svetujejo, naj vodo prekuhavajo.

Največ smrtnih žrtev je zaznala Južna Karolina, kjer so lokalne oblasti doslej naštele 24 umrlih, pri čemer številni umrli zaradi padajočih dreves. Oddelek državne meteorološke službe v Južni Karolini je v soboto na družbenih omrežjih sporočil, da je bil orkan "najhujše neurje v zgodovini našega urada".

V Georgii je zaradi orkana Helene umrlo sedemnajst ljudi, med njimi tudi otroci, je sporočil guverner Brian Kemp.