Sarasota na Floridi, kjer je orkan dosegel kopno. Foto: EPA
Sarasota na Floridi, kjer je orkan dosegel kopno. Foto: EPA

Milton je na Florido udaril dva tedna po orkanu Helene, ki se je pomikal potem naprej čez še pet ameriških zveznih držav in povzročil hude poplave ter zahteval več kot 200 življenj.

Na prizadetem območju pustošijo izjemno močan veter in poplave, več kot dva milijona domov je brez elektrike. Poročajo tudi o smrtnih žrtvah. Glede na navedbe policije so bile v mestu St. Lucie, kjer je območju v razmiku 20 minut doseglo več tornadov. Veter naj bi med drugim prevračal avtomobile.

Malce pred prihodom Miltona na obalo so na številnih območjih osrednje in južne Floride nastali tornadi. Mnogi prebivalci so se pred orkanom zatekli v zavetišča, kjer bodo ostali do konca neurja. Oblasti pričakujejo okrog štiri metre visoke valove plime, močan veter, poplave in veliko gmotno škodo.

Guverner Floride Ron DeSantis je izrazil upanje, da se bo zaliv Tampa, ki naj bi ga doseglo središče orkana, lahko izognil večji škodi in da se bo mogoče izogniti najhujšemu napovedanemu neurju.

Sarasota. Foto: Reuters
Sarasota. Foto: Reuters

Po besedah DeSantisa je Milton sprožil tudi najmanj 19 tornadov, ki so povzročili škodo v številnih okrožjih in uničili približno 125 domov, večinoma mobilnih hiš. "Trenutno je prenevarno, da bi se varno evakuirali, zato poiščite zatočišče in počakajte," je še dejal guverner.

Sarasoto so uro in pol po prihodu Miltona zajele poplave, o katerih poročajo med drugim tudi iz Tampe, Punta Gorde in mesta Venice. V Tampi je takoj po prihodu Miltona padlo več kot 30 centimetrov dežja, v St. Petersburgu pa več kot 40 centimetrov.

V St. Petersburgu je zaradi škode, ki jo je neurje povzročilo na infrastrukturi, trenutno prekinjena oskrba prebivalcev s pitno vodo.

Kmalu po prihodu na kopno se je Milton nekoliko umiril v orkan 2. kategorije s hitrostjo vetra do 175 kilometrov na uro in se pomikal naprej proti severovzhodu Floride s hitrostjo 26 kilometrov na uro. Pozneje je ameriški Nacionalni center za orkane sporočil, da orkan še naprej slabi in je dosegel prvo kategorijo, ki pa še vedno predstavlja grožnjo prebivalcem in njihovemu imetju, saj vetrovi pihajo s hitrostjo do 150 kilometrov na uro.

To je letos že peti orkan, ki je dosegel obalo ZDA, verjetno pa ni zadnji, saj se je nad Zavetrnimi otoki razvil orkan Leslie, ki je dosegel drugo kategorijo z vetrovi do 165 kilometrov na uro.

Oslabljeni orkan Milton dosegel Florido