Električno omrežje v Havani spet obratuje, medtem ko je večina države še vedno brez električne energije in telekomunikacij. Foto: Reuters
Električno omrežje v Havani spet obratuje, medtem ko je večina države še vedno brez električne energije in telekomunikacij. Foto: Reuters

O najtežjih razmerah po prihodu tropske nevihte poročajo iz regije Guantanamo, kjer je bilo po navedbah Diaz-Canela poškodovanih najmanj tisoč domov, reševalcem pa še ni uspelo doseči vseh prizadetih območij, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kljub zahtevnim vremenskim razmeram so v državi delno obnovili dobavo elektrike, ki je bila zaradi okvare največje elektrarne prekinjena od petka.

Na vzhodu Kube in Bahamih se zaradi Oscarja še naprej spopadajo z obilnimi padavinami. Po posnetkih državne televizije je nevihta izruvala nasade banan in trgala strehe z domov. Ponekod je padlo več kot 25 centimetrov dežja, kar je povzročilo zemeljske plazove in nenadne poplave.

Diaz-Canel je zaradi neurja odpovedal udeležbo na vrhu držav skupine hitro rastočih gospodarstev BRICS, ki se danes začenja v Kazanu v Rusiji.

Večina države še vedno v temi

Kubanski upravljavec električnega omrežja je v ponedeljek kljub nevihti spet vzpostavil oskrbo z električno energijo v tretjini države ter v večini glavnega mesta Havana. Večina vzhodnega dela Kube je še vedno brez elektrike in komunikacij.

Kubanski energetski uradniki so sporočili, da so do sredine popoldneva obnovili oskrbo z električno energijo v 89 odstotkih Havane. Tehniki so vzpostavili oskrbo tudi v nekaterih oddaljenih provincah, saj je začela obratovati največja elektrarna na otoku Antonio Guiteras, kar je precej povečalo proizvodnjo električne energije.

Kubanska vlada je v sredo zaprla šole in nenujno industrijo.

Kubansko električno omrežje je prvič odpovedalo v petek, potem ko se je ustavila največja elektrarna na otoku, brez elektrike pa je ostalo 10 milijonov ljudi. Od takrat je kubansko omrežje v celoti ali delno odpovedalo še trikrat.