Zaradi izpada elektrike je motena tudi oskrba z vodo. Foto: Reuters
Zaradi izpada elektrike je motena tudi oskrba z vodo. Foto: Reuters

Deset milijonov prebivalcev otoka je že tretjo noč preživelo v temi, potem ko je v petek odpovedala največja kubanska elektrarna in ohromila celotno državno omrežje. Od petka se je električno omrežje sesulo trikrat, kar kaže na slabo stanje energetske infrastrukture na tem karibskem otoku.

Vlada obljublja, da bodo oskrbo za večino državljanov obnovili do danes zvečer. Predsednik je ob tem izdal svarilo, da ne bodo dopustili izgredov v državi, ki se že dlje časa spopada s posledicami inflacije in pomanjkanjem osnovnih dobrin.

Diaz-Canel, oblečen v vojaško uniformo, je na novinarski konferenci v nedeljo dejal, da so se nekateri Kubanci v soboto zvečer odpravili na ulice, da bi kršili javni red. Zagotovil je, da jih bodo preganjali, kot to določa zakonodaja.

Havana je bila v nedeljo zvečer v popolni temi, luč je bilo opaziti le v posameznih podjetjih, barih in domovih, v katerih so zagnali majhne generatorje. Številni prebivalci so na ulicah igrali domine, poslušali glasbo z radijskih sprejemnikov na baterije in posedali na hišnih pragovih.

Havana v temi. Foto: Reuters
Havana v temi. Foto: Reuters

Nekaj prebivalcev več četrti se je kljub pozivu predsednika in močni prisotnosti policije odpravilo na ulice, da bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Državo je medtem v nedeljo dosegla tudi tropska nevihta Oscar. S prizadetih območij poročajo o škodi na stavbah, podrlo je tudi več električnih drogov in dreves.

Zaradi električnega mrka trenutno v državi delujejo le bolnišnice in nujne službe. Oblasti napovedujejo, da bodo za večino države do večera vzpostavili električno oskrbo, vsi pa bodo znova priključeni na omrežje do torka.

Kubanski minister za energijo in rudarstvo Vicente de la O Levy je v nedeljo priznal, da so izpadi elektrike moteči za prebivalce, a po njegovih besedah večina Kubancev razume in podpira prizadevanja vlade za vnovično vzpostavitev električne energije. "Kubanska kultura je sodelovati," je O Levy dejal novinarjem v nedeljo in dodal, da se dogajajo minimalni in izolirani incidenti.

Zaradi izpada električne energije in orkana Oscar je vlada do srede zaprla vse šole, kar je za Kubo poteza brez primere.

Za več tednov električnih mrkov, ko je elektrika dostopna od 10 do 20 ur na dan na večjem delu otoka vlada krivi vse slabšo infrastrukturo, pomanjkanje goriva in naraščajoče povpraševanje.