Eksplozija, ki so jo čutili nekaj ulic stran, je močno poškodovala tudi okoliške zgradbe. Foto: EPA
Eksplozija, ki so jo čutili nekaj ulic stran, je močno poškodovala tudi okoliške zgradbe. Foto: EPA

Stanovalce Nashvilla je na božično jutro prebudilo streljanje. Ko so nekaj minut pred šesto uro pogledali skozi okno, so na cesti videli parkiran stari beli avtodom, ki je iz zvočnikov predvajal govoreč ženski vokal. Ta je artikuliral sporočilo, da bo sledila eksplozija, in odšteval čas, vmes pa predvajal glasbo.

In nato je res počilo. Čez petnajst minut ulica ni bila več enaka. Eksplozija je uničila 41 poslovnih prostorov trgovin, restavracij, barov, del neke zgradbe se je zrušil. Uničenih je bilo več avtomobilov.

Sorodna novica Nashville: V "namerni" eksploziji avtodoma ranjeni trije ljudje

Župan razglasil policijsko uro

"Eksplozija je še vedno neznanka," je po poročanju CNN-a dejal župan Nashvilla John Cooper, ki jo je označil za "namerno" z namenom "širjenja kaosa in strahu" v božičnem času, za središče mesta pa razglasil policijsko uro.

Še vedno ni znano, ali je bil v času eksplozije kdo v vozilu, vodja policijske enote v Nashvillu John Drake je potrdil, da so preiskovalci odkrili "dele tkiv", ki jih bodo pregledali, ali so morebiti človeški.

Policija je med drugim že objavila posnetek vozila, ki je na božično jutro zapeljalo v ulico, in pozvala vse, ki bi kaj vedeli o njem, naj ji to sporočijo.

Zaradi eksplozije izpad komunikacijskih sistemov

Očividka dogodka Betsy Williams je za CNN dejala, da zvočnega opozorila iz avtomobila sploh ne bi slišala, če ne bi pred tem odjeknili streli. Ko je ženski glas opozarjal, da je še osem minut do eksplozije, so zapustili stanovanje in prečkali most na drugi strani reke, kjer so na parkirišču stadiona za ameriški nogomet čakali.

Po odmerjenem času so se odločili, da se vrnejo, a potem je odjeknilo. "Ognjeni dim se je dvignil nad zgradbo AT&T-ja. Vse, s tem mislim prav vse, se je zatreslo. Bila je zelo močna eksplozija," je dejala. Sicer je že pred eksplozijo na kraj dogodka prišla policija, ki je prejela klic o streljanju, in evakuirala prebivalce, ko so tudi sami slišali opozorilo: "Območje mora biti izpraznjeno. Če slišite sporočilo, se umaknite stran."

Ker je bila poškodovana zgradba telekomunikacijskega podjetja AT&T, so na širšem območju izpadli komunikacijski sistemi. Letališče v Nashvillu je moralo zaradi komunikacijskih težav začasno ustaviti delovanje.