Ognjeni zublji v parku Jasper. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ognjeni zublji v parku Jasper. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Prebivalce mesta so preventivno evakuirali že v ponedeljek, skupno pa so na območju evakuirali približno 25.000 ljudi.

"Znotraj mesta opažamo precejšnjo škodo," so na družbenem omrežju X zapisali uslužbenci parka, a podrobnejših informacij o požganih stavbah niso predstavili.

Sorodna novica Foto: Po najlepši cesti na svetu, 1. del

Dodali so, da so v mestu še vedno prisotne gasilske brigade, ki ščitijo najpomembnejšo infrastrukturo v mestu, vključno z naftovodom Trans Mountain Pipeline, ki je speljan skozi mesto in notranjost Kanade povezuje z obalo Britanske Kolumbije.

V narodnem parku Jasper se je od izbruha požarov bistveno poslabšala tudi kakovost zraka, zaradi česar so morali iz gozdnatih predelov parka evakuirati tudi nekatere gasilce in vse ljudi brez posebnih naprav za pomoč pri dihanju.

Župan mesta Jasper Richard Ireland je za televizijo CBC dejal, da se okoliško prebivalstvo spopada "z najhujšo nočno moro".

Kanadski premier Justin Trudeau je v sredo dejal, da je vlada odobrila prošnjo oblasti province Alberta za aktivacijo zvezne pomoči.

"Na območje smo napotili vojsko, poskrbeli za pomoč pri evakuaciji in sprostili več sredstev za pomoč pri gašenju požarov – gašenje in dejavnosti zračnih sil tudi koordiniramo," je na omrežju X zapisal Trudeau.

Sorodna novica Foto: Najlepša cesta na svetu, 2. del

Več sto požarov na zahodu Kanade

Narodni park Jasper slovi po svoji naravni lepoti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Narodni park Jasper slovi po svoji naravni lepoti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Na zahodu Kanade trenutno divja nekaj sto požarov, več kot 400 so jih zaznali v provinci Britanska Kolumbija, slabih 200 pa v Alberti, kjer požari ogrožajo tudi pokrajino Fort McMurray, znano po predelavi naftnega peska.

V pokrajini so zadnji teden našteli več kot 58.000 udarov strel, ki so po treh tednih vročinskega vala zanetile nove požare, navajajo oblasti Britanske Kolumbije.

Zaradi požarov so vpoklicali okoli 1900 gasilcev iz Alberte, ki jim pomaga osebje z Aljaske in iz Avstralije, da bi jim pomagali rešiti infrastrukturo.

Lani poleti so Kanado opustošili najhujši požari v njeni zgodovini. Zgorelo je približno 15 milijonov hektarjev površin, skupno so evakuirali 200.000 ljudi.