50-letni Jovenel Moise je predsednik Haitija postal februarja 2017. Foto: Reuters
50-letni Jovenel Moise je predsednik Haitija postal februarja 2017. Foto: Reuters

Moise je po tednu nasilnih protestov prekinil molk in v televizijskem nagovoru zavrnil pozive k odstopu. Pozval je k nacionalnemu dialogu, a pri tem ni bil uspešen. Karibsko državo pretresajo protesti proti predsedniku, v katerih je v zadnjem tednu umrlo najmanj sedem ljudi.

Protestniki Moiseja obtožujejo korupcije, poroča BBC. Zaradi hude krize v državi in obtožb o kraji denarja za humanitarno pomoč zahtevajo njegov odstop. Protesti v glavnem mestu Port-au-Prince, ki so se začeli 7. februarja, so se hitro sprevrgli v spopade med protestniki in policijo. Ta je že večkrat uporabila tudi solzivec, piše STA. Država se je pogreznila v politično krizo, mesto pa so ohromile cestne barikade.

Sorodna novica Haiti: Protestniki pozivajo predsednika k odstopu

Opozicija zavrača pogovore in pogajanja
Prebivalci najrevnejše karibske države so na ulicah zaradi vse hujše inflacije, pa tudi očitkov, da je prišlo do kraje denarja za humanitarno pomoč in obnovo države po uničujočem potresu leta 2010, ko je umrlo okoli 300.000 ljudi. Med drugim naj bi izginilo za okoli dve milijardi dolarjev nafte, ki jo je kot pomoč poslala Venezuela.

Protestnikom se je pridružila tudi opozicija, ki zavrača pogovore in pogajanja, dokler Moise ne odstopi. Populistični predsednik je sicer na oblast prišel pred dvema letoma z obljubami, da bo obnovil obubožano državo. Zaradi nasilnih demonstracij so ZDA v četrtek sporočile, da iz varnostnih razlogov umikajo vse nenujno osebje iz države, Kanada pa je svoje veleposlaništvo na Haitiju začasno zaprla.