V kongresu so demokrati za povečanje pomoči, velik del republikancev pa temu nasprotuje. Foto: Reuters
V kongresu so demokrati za povečanje pomoči, velik del republikancev pa temu nasprotuje. Foto: Reuters

Predstavniški dom je v ponedeljek predlog podprl z 275 glasovi proti 134, a republikansko vodstvo v senatu mu nasprotuje.

Kongres je pred tednom dni potrdil skoraj 900 milijard dolarjev vreden predlog zakona o pomoči gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije novega koronavirusa. V njem je tudi po 600 dolarjev pomoči za vsakega, ki zasluži manj kot 75.000 dolarjev na leto.

Predsednik države Donald Trump je po sprejetju predloga v kongresu med drugim dejal, da je 600 dolarjev premalo in da želi 2000 dolarjev.

Sprva zato ni hotel podpisati zakona, a je po prepričevanju republikanskih zaveznikov v nedeljo popustil in zakon le podpisal. Demokrati so 2000 dolarjev predlagali že poleti in so Trumpovo zahtevo vzeli zares ter v ponedeljek izglasovali predlog zakona, ki to omogoča. A potrebujejo podporo v senatu, kjer je vodja republikanske večine Mitch McConnell odločno proti.

"Predsednik mora nemudoma pozvati republikance, naj prekinejo obstrukcijo in se pridružijo njemu in demokratom v podpori zakonu za povečanje pomoči na 2000 dolarjev," je že v nedeljo zvečer sporočila predsednica predstavniškega doma kongresa demokratka Nancy Pelosi. V ponedeljek je dodala, da imajo republikanci jasno izbiro, ali bodo podprli predlog ali pa bodo Američanom odrekli pomoč, ki jo potrebujejo v času pandemije.

Obstaja sicer možnost, da bo predlog sprejet tudi v senatu, čeprav majhna. V predstavniškem domu je namreč skoraj polovica republikancev glasovala zanj in tudi v senatu niso vsi republikanci proti. Predlog zakona sicer pripravlja vodja demokratske manjšine Chuck Schummer.

Sanders grozi z obstrukcijo

Neodvisni senator Bernie Sanders je republikanskim kolegom zagrozil, da bo sprožil obstrukcijo glasovanja proti Trumpovemu vetu na obrambni proračun, dokler ne bodo dali na glasovanje predloga o 2000 dolarjih pomoči.

Trump je namreč vložil veto na predlog obrambnega proračuna, ker je v njem določilo za preimenovanje vojaških oporišč, ki nosijo imena vojaških poveljnikov nekdanje separatistične konfederacije, ki so se v ameriški državljanski vojni borili za ohranitev sužnjelastništva. Predstavniški dom in senat sta predlog potrdila z zadostno večino proti Trumpovemu vetu, vendar pa je potrebno ponovno glasovanje.

Predstavniški dom je kmalu po potrditvi povečanja pomoči zlahka, s 322 glasovi proti 87, presegel Trumpov veto na obrambni proračun, glasovati pa mora še senat. S Sandersovo napovedano obstrukcijo oziroma t. i. filibustrom se bodo morali senatorji ukvarjati, dokler Američanom ne namenijo več denarja oziroma dokler se javno ne izrečejo o tem, da jim denarja nočejo dati.