Foto: AP
Foto: AP

Predlogu ustanovite te posebne komisije je nasprotovalo 35 senatorjev od stotih. Kljub podpori 54 senatorjev pa to ni bilo dovolj, v skladu s pravilom obstrukcije je treba namreč zagotoviti vsaj 60 glasov podpore.

Vodja senatne večine Chuck Schumer je odločitev republikanskih kolegov označil za "sramotno". "Dejanje republikanske stranke, ki je onemogočila nadstrankarsko komisijo, je sramotno, saj poskušajo grozote tistega dne pomesti pod preprogo, ker se bojijo Donalda Trumpa," je dejal takoj po glasovanju v senatu.

Sorodna novica Sprehod

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi se je strinjala, da je glasovanje "osramotilo" senat in da bo zaradi tega država manj varna. Ob tem je dodala, da bo spodnji dom kongresa, v katerem imajo večino demokrati, še naprej preučeval dogodek, "demokrati bomo iskali resnico", je dejala.

Januarski napad množice na Kapitol je bil najhujši v zadnjih 200 letih ameriške zgodovine, ko so nasprotniki takrat demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna nasprotovali potrditvi elektorskih glasov, saj so trdili, da so bile volitve lažne in prirejene.

Kot poroča Guardian, naj bi imel Trump med republikanci še vedno trdno bazo podpornikov, nekateri med njimi pa naj bi se bali preiskave, saj bi bile lahko dokazane povezave s protestniki.

Preiskava kapitolske vstaje