Na policijo v Uvaldu letijo številne kritike zaradi neukrepanja. Foto: EPA
Na policijo v Uvaldu letijo številne kritike zaradi neukrepanja. Foto: EPA

Reyes je v intervjuju za ameriško televizijo ABC dejal, da je med napadom na šolo 24. maja, v katerem je 18-letnik ubil 19 otrok in dve učiteljici, svojim učencem rekel, naj se med streljanjem pretvarjajo, da spijo.

A strelec je vstopil v njihovo učilnico iz sosednje in začel streljati. Tam je ubil 11 učencev, strelec pa je svoj napad v dveh učilnicah izvajal več kot uro, medtem ko so policisti čakali na hodniku, poroča BBC. Reyes, ki je bil v streljanju ranjen, je za policiste dejal, da so v nasprotju z njim imeli neprebojne jopiče.

Kot je dejal, je slišal policiste, ki so vstopili v šolo le nekaj minut za napadalcem, a so nato potrebovali več kot uro, da so vdrli v učilnico in strelca ubili.

Po nizu nasprotujočih si informacij policija zdaj pravi, da je bil strelec v učilnici 77 minut, preden so policisti vdrli vanjo. Zaradi takšne zamude je policija v Uvaldu tarča ostrih kritik.

Reyes je dejal, da se je počutil, kot da ga je policija pustila na cedilu. "Ni opravičila za njihova dejanja in tega jim ne bom nikoli oprostil," je dejal.

Med napadom so otroci panično klicali policijo in prijavljali streljanje in žrtve. V šolo so skušali vstopiti tudi zaskrbljeni starši, kar pa jim je policija, medtem ko je sama čakala, fizično preprečevala, nekaterim staršem so tudi grozili.

Matthew McConaughey v Beli hiši. Foto: EPA
Matthew McConaughey v Beli hiši. Foto: EPA

McConaughey poziva k reformi zakonodaje o orožju

Medtem je ameriški igralec Matthew McConaughey v torek v Beli hiši ameriški kongres pozval, naj sprejme reformo zakonodaje o orožju, s katero bi lahko zmanjšali število strelskih pokolov, kot je bil tisti v Uvaldu, igralčevem rojstnem kraju.

McConaughey se je najprej srečal s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, ki skuša uporabiti glasove znanih in slavnih ljudi, da bi kongres premaknil z mrtve politične točke glede orožja. McConaughey, ki je letos razmišljal o kandidaturi za guvernerja Teksasa, je pred dnevi v časopisu Austin American Statesman nanizal svoje predloge za reforme.

Predlagal je, denimo, uvedbo pregleda morebitne kriminalne preteklosti vseh kupcev orožja vsepovsod, tudi po sejmih, po spletu in zasebno, čakalno dobo za nakup, prepoved prodaje polavtomatskih pušk za mlajše od 21 let in sprejetje tako imenovanih svarilnih zakonov. To pomeni, da bi določene posameznike lahko dali na seznam oseb, ki jim je nakup orožja prepovedan.

Trenutno potekajo pogovori med demokrati in republikanci, vendar so drugi doslej v zadnjih 20 letih po vsakem pokolu našli razlog za blokado reform.

"Zdaj imamo priložnost, da se dvignemo nad svojo politično pripadnost. Imamo možnost za odločitve, ki ne bodo zaščitile le naših strank, ampak državo za celotno generacijo," je dejal McConaughey in prebivalcem ZDA položil na dušo, da niso tako zelo razdeljeni, kot jih prepričujejo.

McConaughey trdi, da je zagovornik pravice do posedovanja orožja, ki jo zagotavlja drugi amandma k ustavi ZDA, vendar z določenimi omejitvami. "Odgovorni lastniki orožja so siti tega, da drugi amandma zlorabljajo neuravnovešenci," je dejal.

V komentarju za časopis iz Teksasa je zapisal še, da se je treba spoprijeti tudi z drugimi težavami, kot so duševno zdravje, varnost v šolah, senzacionalistično medijsko poročanje in razpad ameriških vrednot, vendar pa zdaj ni časa za to. "Potrebni so takojšnji ukrepi za zmanjšanje nasilja z orožjem in tragedij, ki so postale prepogoste," je dodal.