Senat z republikansko večino je odločno preglasoval Trumpov veto na vojaški proračun. Na sliki ameriški kongres. Foto: Reuters
Senat z republikansko večino je odločno preglasoval Trumpov veto na vojaški proračun. Na sliki ameriški kongres. Foto: Reuters

Senat je na redki prvojanuarski seji z 81 glasovi proti 13 dosegel dvotretjinsko večino, potrebno za preglasovanje veta, pri čemer sta preglasovanje podpirali obe stranki. Do preglasovanja je prišlo dva dni pred prisego novih članov kongresa.

Osem prejšnjih vetov je vzdržalo glasovanja v senatu. Republikanci so namreč večinoma podpirali Trumpa v času njegovega predsednikovanja. Po tem, ko je izgubil na novembrskih predsedniških volitvah proti Joeju Bidnu, pa je bil Trump večkrat jezen nanje, ker ga niso povsem podprli v njegovih napadih na izide volitev in trditvah o goljufijah ter zahtevi po večji denarni pomoči Američanom zaradi pandemije.

740 milijard dolarjev težak zakon o vojaškem proračunu določa vse od števila vojaških ladij do plač vojakov, naslavlja tudi ravnanje ZDA po svetu.

Trump zakona ni želel podpisati, saj ta ne razveljavlja določenih pravnih zaščit za tehnološka podjetja, nasprotoval pa je tudi delu zakona, ki spreminja imena vojaških oporišč, imenovanih po generalih Konfederacije, ki se je v ameriški državljanski vojni borila za ohranitev sužnjelastništva.