Alex Jones. Foto: Reuters
Alex Jones. Foto: Reuters

Starša ubitega šestletnega dečka Jesseja, Neil Heslin in Scarlett Lewis, sta sicer zahtevala najmanj 150 milijonov dolarjev v tožbi proti ustanovitelju spletne platforme Infowars, ki širi številne teorije zarote. Dejali so, da so zaradi laži Alexa Jones o napadu trpeli nadlegovanja in čustvene težave.

Porota v Austinu v Teksasu je v četrtek določila višino odškodnine za Jonesa, določiti pa mora še višino morebitne kazenske odškodnine, poroča BBC.

Jones je kaznovan, ker je večkrat trdil, da je bil napad leta 2012 zaigran, da so bili starši mrtvih otrok "krizni igralci" in da je prevaro organizirala vlada, da bi Američanom odvzela pravico do orožja.

Jones je v sredo sicer priznal, da je bil napad v šoli Sandy Hook "100-odstotno resničen", in se opravičil prizadetim. "Nenamerno sem sodeloval v zadevah, ki so žalile čustva teh ljudi," je dejal in dodal, da je lagal tudi okrog drugih množičnih strelskih pokolov.

Za tožeča starša pa opravičilo ni dovolj. "On je začel s tem, jaz pa bom končal," je dejal Heslin, potem ko je na sodišču opisal dolga leta travme, najprej zaradi umora sina, potem pa še zaradi Jonesa, ki je s svojimi lažmi prepričal nestrpneže, da so staršem ubitih grozili z nasiljem.

"Zdi se mi neverjetno, da moramo to početi. Da te moramo prositi, da ne lažeš, da te moramo kaznovati," je Heslin dejal Jonesu in ga vprašal, ali res misli, da je igralec.

Kljub umiku svojih trditev o omenjenem napadu je Jones svojo platformo še naprej uporabljal za napade na porotnike in sodnico v primeru. Trdil je tudi, da je povsem brez denarja kljub dokazom, da so njegova podjetja služila po 800.000 dolarjev na dan s prodajo prehranskih dopolnil, pripomočkov za orožje in druge opreme.

Sklicevanje na svobodo govora

Jones se je branil, da je sojenje napad na njegovo ustavno zagotovljeno pravico do svobode govora. "Govor je dovoljen, za laži pa morate plačati," je dejal odvetnik nasprotne strani.

Jones je do zdaj sicer izgubil že več tožb staršev ubitih otrok zaradi obrekovanja, tokrat pa je prvič, da je porota določila finančno odškodnino.

Med teorijami zarot, ki jih je širil Jones, so tudi te, da ameriška vlada ustvarja poplave in tornade kot "vremensko orožje" in da kemične snovi v pitni vodi spreminja žabe v homoseksualne.

Visoka odškodnina za starše, ubite na šoli Sandy Hook