Nekdanji predsednik Trump v mestu, kjer se je zgodila nesreča. Foto: Reuters
Nekdanji predsednik Trump v mestu, kjer se je zgodila nesreča. Foto: Reuters

Med obiskom je dejal, da je njegova prisotnost spodbudila vlado predsednika Joeja Bidna, da odpravljanju posledic nesreče nameni več sredstev, poroča BBC.

Tamkajšnji prebivalci so izrazili nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja odgovorov od pristojnih.

Trump se je v East Palestinu sešel z županom Trentom Conawayem, na obisk pa je prišel v spremstvu svojega sina Donalda Trumpa mlajšega, republikanskega senatorja iz Ohia J. D. Vancea in kongresnika Billa Johnsona.

Nekdanji predsednik je prebivalcem prinesel steklenice z vodo, označene z njegovim imenom, ter druge potrebščine.

V govoru v tamkajšnjem gasilskem domu je Trump zvezno vlado poleg "ravnodušnosti" obtožil tudi "izdaje" mesta. Trump je kritiziral predsednika Bidna, ki je bil pred kratkim na obisku v Kijevu. Dejal je, da upa, da mu je "ostalo kaj denarja" po obisku Ukrajine, s čimer je mislil na velikodušno pomoč, ki jo ZDA namenjajo tej državi.

"Kar ta skupnost zdaj potrebuje, niso izgovori, ampak odgovori in rezultati," je dejal in dodal, da prebivalci mesta "ne bodo pozabljeni".

Že pred Trumpovim obiskom je namreč Bela hiša sporočila, da nekdanji člani Trumpove vlade "dolgujejo East Palestinu opravičilo, ker so jih prodali lobistom za železniško industrijo" in zrahljali regulacije.

Minister za transport je v East Palestine prišel po Trumpu. Foto: Reuters
Minister za transport je v East Palestine prišel po Trumpu. Foto: Reuters

Na vprašanje, ali je sprememba regulacij v času njegovega predsednikovanja morda prispevala k iztirjenju vlaka, je Trump odgovoril, da ni nikakor povezano.

Trumpa je prišlo pogledat nekaj sto tamkajšnjih prebivalcev. Nekateri so vzklikali njegovo ime, drugi so se z njim rokovali in se fotografirali. V okrožju Columbiana, ki vključuje East Palestine, je na predsedniških volitvah leta 2020 za Trumpa glasovalo 71,5 odstotka volivcev.

Minister prišel po Trumpu

Po Trumpu je v četrtek kraj obiskal minister za transport Pete Buttigieg. Pred njim je na prizorišče nesreče prišel vodja agencije za varstvo okolja Michael Regan. Ta je v torek sporočil, da bo moralo podjetje Norfolk Southern v celoti pokriti vse stroške odpravljanja posledic iztirjenja vlaka.

Buttigieg naj bi se pogovoril s tamkajšnjimi prebivalci in preiskovalci, ki ugotavljajo, kaj je povzročilo nesrečo. V torek je za televizijo CBS dejal, da bi se lahko glede nesreče oglasil že prej.

Vlak podjetja Norfolk Southern s 150 vagoni je prevažal tovor iz Madisona v Illinoisu v Conway v Pensilvaniji. Po podatkih Nacionalnega odbora za varnost v prometu (NTSB) se je v nesreči iztirilo 38 vagonov, od katerih jih je 11 prevažalo nevarne snovi, vključno z vinilkloridom, butilakrilatom in drugimi kemikalijami.

Strupene kemikalije so po nesreči zažgali, prebivalce kraja East Palestine pa začasno evakuirali.