Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trump je v torek dejal, da je ameriški tehnološki velikan Oracle zelo blizu dogovora, da postane "zaupanja vreden tehnološki ponudnik" za aplikacijo, s čimer naj bi bili v ZDA odpravljeni strahovi pred grožnjo nacionalni varnosti.

A v sredo je predsednik pojasnil, da tak dogovor še ni bil dosežen in da se bo sam z odgovornimi na to temo sešel danes. Poudaril je še, da nasprotje dogovoru, po katerem bi lastnik TikToka Bytedance ohranil večinski delež v podjetju, Oracle pa bi pridobil le manjšinskega.

Po informacijah ameriškega Bloomberga naj predlog Oracla ne bi naslovil strahov Trumpove administracije glede zagotavljanja nacionalne varnosti, čeprav naj bi ostal v razpravi.

Britanski Financial Times pa je že pred tem poročal, da naj bi Bytedance svoje svetovne operacije Tiktoka vzpostavil v okviru novega podjetja s sedežem v ZDA, pri čemer bi bil Oracle manjšinski lastnik, z naložbami pa bi sodelovali še drugi ameriški vlagatelji.

Saga o Tiktoku ima že več poglavij. Prvotno se je pričakovalo, da bo v lastništvo Tiktoka vstopil ameriški tehnološki velikan Microsoft, a je Bytedance njegovo ponudbo zavrnil.