Trump na redni petkovi novinarski konferenci, ki je namenjena boju proti novemu koronavirusu, v nasprotju s preteklimi dnevi ni odgovarjal na novinarska vprašanja.

Ameriški predsednik Donald Trump ob prihodu na petkovo novinarsko konferenco, ki pa je bila tokrat krajša kot običajno, saj Trump ni sprejemal novinarskih vprašanj. Odšel je po 20 minutah. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump ob prihodu na petkovo novinarsko konferenco, ki pa je bila tokrat krajša kot običajno, saj Trump ni sprejemal novinarskih vprašanj. Odšel je po 20 minutah. Foto: Reuters

Vsi nas gledajo in zelo spoštujejo, kar delamo
Predsednik je prišel na oder in povedal, da jih opazuje ves svet. "Vsi nas gledajo in kličejo in zelo spoštujejo, kar delamo," je dejal in dodal, da bodo verjetno poslali ventilatorje v Nemčijo, če jih bo ta država potrebovala. "Zdaj imamo izjemne kapacitete, prevelike kapacitete ventilatorjev," je pojasnil Trump in pozval Američane, naj se držijo higiene in pravil socialnega oddaljevanja. "Država je na visokem mestu in bo večja kot kadar koli prej," je sklenil in odkorakal iz sobe.

Ameriški Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je sporočil, da je v ZDA z novim koronavirusom okuženih 895.766 ljudi, število smrtnih žrtev pa je naraslo na 50.439. V zadnjem dnevu je umrlo 1623 ljudi.

Sorodna novica Odziv podjetij po Trumpovi izjavi: Ne vbrizgajte si čistilnih sredstev v telo!

Bo Trump še prisoten na vsaki novinarski konferenci?
Svetovalci naj bi sicer Trumpu že več dni svetovali, naj ne hodi več na novinarske konference delovne skupine za boj proti koronavirusu, ker mu to politično škodi. Trump je nasvete zavračal z utemeljitvijo, da imajo konference visoko gledanost in se je še naprej po dve uri vsak dan prepiral z novinarji. Axios zdaj poroča, da naj bi se po komunikacijskem "šumu" s čistili oziroma razkužili le odločil, da bo zmanjšal svojo prisotnost.

Crozier spet kapitan letalonosilke Theodore Roosevelt?
Napako pa je pripravljena popraviti ameriška vojna mornarica. Admiral Mike Gilday je namreč v petek obrambnemu ministru Marku Esperju priporočil, naj odstavljenega kapitana letalonosilke Theodore Roosevelt Bretta Crozierja vrne na položaj. Crozierja je na začetku meseca odstavil sekretar mornarice Thomas Modly, ker je kapitan poslal preveč pisnih zahtev, naj se mornarji umaknejo z okužene ladje na kopno v Guamu.

Utrinek iz življenje newyorške družine Hassebroek v
Utrinek iz življenje newyorške družine Hassebroek v "karanteni". Foto: Reuters

Mornarji so Crozierja pospremili z aplavzom in izražali nasprotovanje odločitvi mornariškega vrha. Zaradi zapletov je potem odstopil Modly. Od skoraj 5000 članov posadke so okužbo s koronavirusom doslej odkrili pri 856 mornarjih. Večina je na kopnem. Nov izbruh koronavirusa pa je nastal na rušilcu Kidd, kjer so odkrili 18 okužb. Rušilec s 350 člani posadke je v Tihem oceanu pri obali Srednje Amerike, kjer sodeluje v operacijah proti mamilom.

Stopnja umrljivosti v ZDA nižja kot v najbolj prizadetih evropskih državah

V ZDA so do petka zvečer po štetju univerze Johnsa Hopkinsa našteli 891.000 okuženih s koronavirusom in 51.017 mrtvih zaradi covida-19. Delovna skupina Bele hiše je ob tem poudarila, da je stopnja umrljivosti v ZDA še vedno nižja (metodologija je lahko po državah različna) kot v večini Evrope. A okvirno je glede na število prebivalcev smrtnost virusa v ZDA nižja (neuradno 158 žrtev na milijon prebivalcev) od tiste v Španiji (482), Italiji (430), Belgiji (576) in Združenem kraljestvu (287).

Rahljanje ukrepov v Georgii, Oklahomi in na Aljaski
Medtem so tri ameriške zvezne države Georgia, Oklahoma in Aljaska začele postopno rahljanje omejitvenih ukrepov. V prvih dveh so vrata odprli frizerski in kozmetični saloni, na Aljaski pa so znova začele obratovati restavracije. Pritisk na sproščanje ukrepov je zelo velik, saj je število brezposelnih v zadnjem mesecu zaradi pandemije novega koronavirusa naraslo na 26 milijonov, kar je 15 odstotkov vse ameriške delovne sile.

ZDA: Kdaj zagnati gospodarstvo?