Donald Trump. Foto: Reuters
Donald Trump. Foto: Reuters

Takoj po zaslišanju na sodišču je postalo jasno, da se Trumpovo temeljno politično razmišljanje ne bo spremenilo, piše Guardian. Ločitev, ki so jo njegovi nasprotniki skušali ustvariti med njim in preostankom republikanske stranke, se zdi oddaljena kot vedno.

"Za vse tiste, ki mislijo, da bo to zmanjšalo Trumpove možnosti pri kandidaturi za Belo hišo leta 2024, imam novice: Ne bo," je dejal Kevin Hern, vodja vplivnega konservativnega organa v kongresu Republican Study Committee.

Po njegovih besedah je pregon Trumpa "lov na čarovnice", ki ga zdaj proslavljajo isti ljudje, ki so bili "ogorčeni nad možnostjo pregona Hillary Clinton zaradi očitnih zločinov". Kot je dejal, je ta "dvoličnost ogabna", dodal pa je, da milijoni Američanov to vidijo kot "dvojna merila v našem pravosodnem sistemu, zaradi česar številni izgubljajo zaupanje v institucije".

Tožilec v Manhattnu Alvin Bragg je dosegel simbolično zmago z obtožnico zoper Trumpa, a nadaljnji razvoj dogodkov ni jasen. Naslednje zaslišanje bo 4. decembra, ko bo že trajala predvolilna predsedniška kampanja, v mesecih pred tem pa bodo Trumpovi odvetniki skušali doseči zavržbo primera.

Braggu in njegovem pregonu Trumpa bi sicer lahko kmalu sledili drugi tožilci po državi. Posebni tožilec Jack Smith razmišlja o vložitvi zvezne obtožnice zoper Trumpa zaradi vpletenosti v vstajo in vdor v kongres 6. januarja 2021, poskusov spremembe izida volitev, na katerih je zmagal Joe Biden, in odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše.

Ločeno preiskavo vodi tudi tožilka v okrožju Fulton v zvezni državi Georgia Fani Willis zaradi poskusov Trumpa in njegovih zaveznikov, da bi spremenili izid volitev v tej državi.

Ob obstoječemu in potencialnih dodatnih pregonih Trump vztraja pri kandidaturi za nov predsedniški mandat. Guardian piše, da vsi znaki kažejo, da številni republikanski volivci in volivke še naprej vidijo Trumpa kot najboljšega kandidata. Anketa, ki jo je za Yahoo News po obtožnici Trumpa v New Yorku izvedla agencija YouGov, kaže, da je Trump daleč najnolj priljubljen politik med trenutnimi ali potencialnimi republikanskimi kandidati za predsednika.