Trumpova kampanja britansko laburistično stranko označuje za
Trumpova kampanja britansko laburistično stranko označuje za "skrajno levo" in ji očita, da je "navdihnila Kamaline nevarne liberalne politike in retoriko", poroča Guardian. Foto: Reuters

Trumpova kampanja je zoper predstavnike laburistov vložila pritožbo na ameriško Zvezno volilno komisijo (FEC). Pritožba navaja medijska poročila o srečanjih med predstavniki laburistov in kampanjo demokratske predsedniške kandidatke Kamale Harris in prostovoljska prizadevanja laburističnih aktivistov v ZDA, poroča BBC.

Ameriška zakonodaja določa, da tuji državljani ne morejo biti plačani za sodelovanje v dejavnostih kampanje. Pritožba Trumpove kampanje omenja objavo Sofie Patel, laburistične vodje operacij, v kateri je zapisala, da bodo britanskim prostovoljcem "uredili bivanje". To naj bi pomenilo "finančno podporo" laburističnim prostovoljcem, ki bodo v ključnih zveznih državah pomagali demokratom. Ta objava je bila medtem že izbrisana.

BBC poroča, da naj bi glede na izjave laburistov bivanje za britanske prostovoljce v ZDA zagotovili ameriški prostovoljci, ki pomagajo pri demokratski kampanji, in da bivanja ne plačuje laburistična stranka.

Pritožba Trumpove kampanje trdi, da ta prizadevanja prostovoljcev in domnevni stiki med laburistično stranko in kampanjo Kamale Harris pomenijo "nezakonite tuje državne prispevke".

Laburistična stranka je sporočila, da ni ona ta, ki organizira ali plačuje poti aktivistov, in da vsi predstavniki stranke, ki pomagajo kampanji demokratov, to počnejo v svojem prostem času.

Trumpova kampanja delovanje britanskih laburistov primerja z delovanjem Avstralske laburistične stranke leta 2016, ki je poslala svoje delegate na pomoč takratni kampanji Bernieja Sandersa. Takrat je FEC finančno kaznoval tako avstralsko stranko kot Sandersovo kampanjo.

BBC poroča, da pomoč članov laburistične stranke ameriškim demokratom ni nič novega. Že desetletja hodijo v ZDA in pomagajo kampanjam demokratov ter se od njih učijo. To pogosto počnejo tudi demokrati v Združenem kraljestvu. V stikih so tudi ameriški republikanci in britanski konservativci.

Vodja laburistov Keir Starmer je v odzivu dejal, da ima "dober odnos" s Trumpom in da ga pritožba Trumpove kampanje ne bo ogrozila.