Protestniki se želijo znebiti Bolsonara. Foto: EPA
Protestniki se želijo znebiti Bolsonara. Foto: EPA

V Riu de Janeiru se je zbralo več deset tisoč ljudi. Pozivi k Bolsonarovi odstavitvi so se še okrepili po obtožbah, da so člani njegove vlade želeli nezakonito pridobiti dobiček od nakupa cepiv proti covidu-19.

"Tukaj sem zato, ker moramo nujno odstraniti to pošast z oblasti in znova prevzeti Brazilijo," je dejala 64-letna Magda Souza, podpornica nekdanjega predsednika Luiza Inácia Lule da Silve. "Obkroženi smo z barbarizmom," je dejala, medtem ko jih je nadletaval policijski helikopter.

Levičarski Lula naj bi se prihodnje leto znova potegoval za predsedniški položaj, a po poročanju Guardiana številni protestniki pravijo, da niso pripadniki levice in da se preprosto želijo znebiti skrajnodesničarskega voditelja, ki ga obtožujejo, da je na tisoče Brazilcev obsodil na smrt s svojim kaotičnim, domnevno tudi skorumpiranim, odzivom na novi koronavirus.

V petek je vrhovni sodnik odredil preiskavo, ali je Bolsonaro opustil ukrepanje, potem ko je bil opozorjen na sume korupcije pri nabavi milijonov odmerkov cepiva od indijskega farmacevtskega podjetja Bharat Biotech.

Po uradnih podatkih je zaradi covida-19 v Braziliji umrlo več kot 522.000 ljudi, manj le od ZDA. Epidemija v državi pa še ni pod nadzorom.

Številni protestniki so nosili brazilske zastave, saj so jo za svoj simbol prevzeli skrajni desničarji. "To ni njihova zastava, to je brazilska zastava in mi smo Brazilci. Brazilija pripada vsem nam. Mi smo otroci te države. Smo domoljubi, tako kot oni pravijo zase," je dejal levičarski aktivist André da Silva.

Protesti proti Bolsonaru so po poročanjih potekali v večini največjih mest, potekali so pa tudi v Londonu, Barceloni in Dublinu.

Politični analitiki so skeptični do tega, da bo postopek odstavitve Bolsonara res sprožen. Izpostavljajo, da Arthur Lira, predsednik spodnjega doma brazilskega parlamenta, nasprotuje impičmentu. Prav Lira mora namreč odobriti začetek postopka. Protestniki ga zato označujejo za "sostorilca pri genocidu".