Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v ponedeljek občutno spremenil svojo vladno ekipo, medtem ko se država spopada s hudim poslabšanjem epidemije covida-19 in se pritisk nanj povečuje. Foto: EPA
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v ponedeljek občutno spremenil svojo vladno ekipo, medtem ko se država spopada s hudim poslabšanjem epidemije covida-19 in se pritisk nanj povečuje. Foto: EPA

Vrh brazilskih obrambnih sil je odstopil protestno, saj menijo, da želi brazilski predsednik Jair Bolsonaro neupravičeno nadzirati vojsko. Bolsonaro je bil namreč v ponedeljek prisiljen k prestrukturiranju svojega kabineta, potem ko sta odstopila tako minister za obrambo kot minister za zunanje zadeve.

Kot poroča BBC, se je tokrat prvič v zgodovini države zgodilo, da so se poveljniki vojske, pomorske in zračne sile tako zedinili in odstopili zaradi nestrinjanja z ravnanjem predsednika države. General Edson Leal Pujon, admiral Ilques Barbosa in poročnik brigadir Antonio Carlos Bermudez so odstopili v torek, dan po tem, ko je bil zunanji minister Ernesto Araújo prisiljen odstopiti.

Vlada zavrnila nakup 70 milijonov odmerkov cepiva

Ministru Araújo so poslanci namreč poslanci očitali, da je vzdrževal slabe odnose s Kitajsko, Indijo in ZDA, zaradi česar Brazilija ni prejela zadostnih količin cepiv proti covidu-19. Sledil je minister za obrambo Fernando Azevedo e Silva, čemur je sledilo preoblikovanje vladnega kabineta.

Brazilska vlada je med drugim avgusta lani zavrnila ponudbo za nakup 70 milijonov odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, pri čemer se je Bolsonaro celo pošalil, da bi te lahko "spremenila v aligatorja". Trenutno v Braziliji največ cepijo s kitajskim cepivom CoronaVac, a le po zaslugi oblasti v zvezni državi Sao Paulo, ki so to cepivo kupile kljub nasprotovanju Bolsonarove vlade.

Brazilska vlada je med drugim avgusta lani zavrnila ponudbo za nakup 70 milijonov odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, pri čemer se je Bolsonaro celo pošalil, da bi te to lahko
Brazilska vlada je med drugim avgusta lani zavrnila ponudbo za nakup 70 milijonov odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, pri čemer se je Bolsonaro celo pošalil, da bi te to lahko "spremenilo v aligatorja". Foto: EPA

Novi položaji, stara imena

Obsežno preoblikovanje brazilske vlade v ponedeljek je sledilo zamenjavi ministra za zdravje pred tednom dni. Na tem mestu je Eduarda Pazuella, vojaškega generala brez zdravstvenih izkušenj, nasledil kardiolog Marcelo Queiroga, sicer že Bolsonarov četrti minister za zdravje od izbruha epidemije.

Bolsonaro so je izbral tudi novega vodjo kabineta, vojaškega generala Luiza Eduarda Ramosa, novi zunanji minister je karierni diplomat Carlos Franca, general Walter Souza Braga Netto, dosedanji vodja kabineta, bo po novem vodil obrambno ministrstvo, policijski poveljnik Anderson Torres pa pravosodno.

Bolsonaro botruje omejitvenim ukrepom

Kot poroča BBC, se je desničarski predsednik Bolsonaro, ki je bil izvoljen pred dvema letoma, znašel pred največjo politično krizo od januarja 2019. Dodatni pritisk pa ustvarja še njegovo izjemno slabo ravnanje oziroma neukrepanje med epidemijo. Nevarnost novega koronavirusa, okužbo z njim je sam prebolel, v večini zanika, med drugim ne želi spremeniti omejitvenih ukrepov, saj da bi bile posledice za gospodarstvo prehude, Brazilcem pa je dejal, naj se nehajo "pritoževati" nad razmerami.

Pandemija je Brazilijo zelo močno prizadela, po številu smrti prednjačijo le ZDA, razmere pa se v zadnjem času še slabšajo. Za boleznijo covid-19 je v Braziliji umrlo 314.000 ljudi, z novim koronavirusom pa je bilo do zdaj potrjenih več kot 12,5 milijona ljudi. Število smrti je od začetka leta štirikrat večje, dvignilo se je na več kot 2600 dnevno, bolnišnice pokajo po šivih, poroča AFP. Poslabšanje razmer je posledica tamkajšnje nove različice koornavirusa, ki je bolj nalezljiva in morda tudi hujša od prvotne.