Mehiška policija. Foto: Reuters
Mehiška policija. Foto: Reuters

Posnetek napada kaže nered, ki je na shodu izbruhnil po streljanju, poroča Al Džazira.

V okviru letošnjih volitev je bilo v Mehiki ubitih že 37 kandidatov, eden več kot pred volitvami leta 2021, kažejo podatki podjetja za svetovanje na področju varnosti Integralia. Po podatkih zvezne vlade je bilo medtem ubitih manj kandidatov, in sicer do torka 22, a so bili po tem ubiti še trije.

V Integralii so našteli tudi 828 nesmrtonosnih napadov na kandidate v predvolilnem obdobju.

V Mehiki bodo v nedeljo volili novega predsednika, zvezne poslance in poslanke, državne guvernerje in tisoče lokalnih predstavnikov. Kampanjo so zaznamovali napadi na kandidate, katerih število je v zadnjem tednu naraslo.

V nasilju, povezanem z organiziranim kriminalom, so že dolgo časa ubiti politiki iz različnih strank, predvsem tisti, ki so na položajih regionalnih oblasti, ali se zanje potegujejo.

Mamilarski karteli skušajo z atentati nadzirati lokalne policije ali izsiljevati lokalne oblasti.

Ravno stopnja nasilnega kriminala je postala ena glavnih tem pred predsedniškimi volitvami.

Kandidatka vladajoče stranke Morena Claudia Sheinbaum velja za favoritko. Njena glavna protikandidatka je Xóchitl Gálvez.

Soočenje z nasiljem kartelov, zaradi katerega so v Mehiki umori in ugrabitve vsakodnevni pojav, bo med glavnimi izzivi za zmagovalko.

Županski kandidat v mestu Morelia René Valencia medtem pravi, da bi država lahko zaustavila nasilje, a da tega ne želi, ker da ima od tega koristi.

"To ustvarja dobičke, podkupnine, denar. Prestopnik oblastem prinaša denar, medtem ko je žrtev le statistika," je dejal.

Ta teden je bil na predvolilnem shodu v južni državi Guerrero od blizu ustreljen in ubit lokalni županski kandidat. Bil je eden od 560 kandidatov in vladajočih politikov, ki jim je država zaradi groženj dodelila varovanje.

V Mehiki predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve