Foto: EPA
Foto: EPA

Do zdaj so sicer potrdili en sam primer, a je bil prvi v državi v skoraj desetletju. V New Yorku so začeli preverjati odpadno vodo in iskati sledi omenjenega virusa po tem, ko se je necepljeni moški severno od mesta New York julija okužil z virusom, kar je bil prvi potrjen tak primer od leta 2013. Moškega je nato prizadela paraliza.

Nato so virus odkrili v odpadnih vodah še vsaj v petih predelih mesta New York.

V državi New York so letos pred tem že dvakrat razglasili izredne razmere, in sicer zaradi pandemije covida-19 in opičjih koz. Ukrep širi nabor ljudi, ki lahko izvajajo cepljenja.

Otroško paralizo so v ZDA namreč pretežno izkoreninili s cepljenjem, ki se je začelo leta 1955. Leta 1979 so bile ZDA razglašene za državo brez otroške paralize.

A uslužbenci v državi New York zdaj pravijo, da so stopnje cepljenja v delih države prenizke. Namen v petek razglašenih izrednih razmer je prav okrepitev precepljenosti, poroča BBC.

Za otroško paralizo ni zdravila, a bolezen lahko prepreči cepivo. Virus, ki večinoma prizadeva otroke, praviloma povzroči mišično oslabelost in paralizo, v najhujših primerih pa tudi trajno ohromelost in smrt.

Zdravstvene oblasti v New Yorku sporočajo, da je njihov namen okrepiti stopnjo cepljenosti s trenutnih okoli 79 odstotkov, kot je povprečje v državo, na več kot 90 odstotkov.

Vodja zdravstvenih oblasti Mary Bassett je dejala, da glede otroške paralize ne morejo tvegati. "Če vi ali vaš otrok ni cepljen ali ni zadostno cepljen, je nevarnost otroške paralize resnična," je dejala. Dodala je, da je na vsak potrjen primer otroške paralize morda "na stotine drugih ljudi okuženih".

V ZDA je sicer okoli 93 odstotkov vseh malčkov prejelo vsaj tri odmerke cepiva proti otroški paralizi, kažejo podatki Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi.