Policija še preiskuje smrtonosno streljanje na rojstnodnevni zabavi. Foto: Reuters
Policija še preiskuje smrtonosno streljanje na rojstnodnevni zabavi. Foto: Reuters

Policija v Alabami je sporočila, da je bilo streljanje "povezano z rojstnodnevno zabavo". Umrli so štirje ljudje, veliko ljudi je po navedbah narednika Jeremyja J. Burketta tudi poškodovanih.

Lokalni časnik Montgomery Advertiser je poročal, da so se streljali na praznovanju 16. rojstnega dneva v plesnem studiu v središču Dadevilla s 3000 prebivalci. Vzrok za streljanje je bil po neuradnih informacijah prepir.

Med ubitimi je bil slavljenkin brat, ki je obiskoval srednjo šolo, poškodovana je bila tudi njuna mati, je za časnik povedala njuna babica Annette Allen.

Visoki predstavniki zvezne države Alabama so na Twitterju izrazili sožalje svojcem in prijateljem žrtev in obsodili streljanje. Guvernerka Kay Ivey je za CNN dejala, da žaluje s prebivalci Dadevilla in Alabame. Poudarila je, da za nasilne zločine v Alabami ni prostora.

V soboto so o streljanju poročali tudi iz zvezne države Kentucky, v kateri sta bila med streljanjem v množico v parku v mestu Louisville ubita dva človeka, še štirje pa ranjeni.

V ZDA vsak dan najmanj eno streljanje z več kot štirimi žrtvami

ZDA plačujejo visoko ceno za razširjenost strelnega orožja v državi in za preprost dostop državljanov do njega, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V ZDA je več kosov orožja kot prebivalcev. Vsak tretji odrasli Američan ima v lasti najmanj en kos orožja, skoraj vsak drugi odrasli pa živi v hiši z orožjem. Prebivalcev je 330 milijonov, kosov orožja pa 400 milijonov.

V dosedanjih 15 tednih letošnjega leta so po podatkih ameriškega arhiva za nasilje s strelnim orožjem (Gun Violence Archive) v ZDA potrdili 162 "množičnih streljanj", kot označujejo streljanja z več kot štirimi smrtnimi žrtvami. Povprečno se tako zgodita skoraj dve tovrstni streljanji na dan.