Streljanje se je začelo kmalu po začetku pouka. Foto: Reuters
Streljanje se je začelo kmalu po začetku pouka. Foto: Reuters

Kot poroča CNN, sta med ubitimi dva najstnika in dva učitelja.

Osumljenca za napad – šlo naj bi za 14-letnega dijaka – so aretirali; z ubitimi naj ne bi bil povezan.

Guverner Georgie, republikanec Brian Kemp, v izjavi za medije ni navedel podrobnosti, dejal pa je, da moli za vse na srednji šoli Apalachee v kraju Winder z 18.000 prebivalci.

Ameriške televizije prikazujejo posnetke, na katerih je šolski stadion, poln dijakov, reševalna vozila in helikopterji pa prevažajo ranjene v bolnišnice.

Televizija NBC poroča, da se je policija odzvala na prijavo streljanja na šoli zjutraj kmalu po začetku pouka v novem šolskem letu.

Biden: Tega ne moremo sprejeti kot nekaj normalnega

Shirly Powers, babica enega od dijakov, je za NBC News povedala, da jo je njena hčerka poklicala v službo in "kričala, da je strelec na šoli", ter jo moledovala, naj se napoti do šole "kar se da hitro".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šerif okrožja Barrow Jud Smith je povedal, da oblasti še vedno nimajo odgovorov glede streljanja, in opozoril, da bi lahko trajalo še nekaj časa, da dogodek podrobneje raziščejo.

"Prosimo vas za potrpljenje. Prosim, pustite nam, da dobimo vse potrebne podatke, da to izpeljemo korektno," je na novinarski konferenci dejal Smith. "Potrebovali bomo več dni, da dobimo odgovore, kaj točno se je zgodilo – in zakaj se je zgodilo.”

Na nov strelski napad v ameriških šolah se je odzvala tudi Bela hiša, ki je sporočila, da so predsednika ZDA Joeja Bidna in podpredsednico Kamalo Harris seznanili s tragedijo.

"Kar bi moralo biti radosten začetek novega šolskega leta v Winderju, se je sprevrglo v še en srhljiv opomnik, kako strelsko nasilje še naprej pustoši po naših skupnostih. Dijaki po vsej državi se učijo, kako se skriti pred streli, namesto da bi se učili brati in pisati. Tega ne moremo še naprej sprejemati za nekaj normalnega,” je sporočil v izjavi Biden.

Harrisova pa je na predvolilnem zborovanju v New hampshiru streljanje na šoli v Georgii označila za "brezsmisleno tragedijo". Ob tem je kandidatka demokratske stranke za predsednico pozvala k ukrepom za zajezitev strelskega nasilja. "Preprosto nezaslišano je, da morajo starši vsak dan v naši državi, v ZDA, pošiljati svoje otroke v šolo in pri tem skrbeti, ali se bo njihov otrok vrnil domov živ. Temu moramo narediti konec," je pozvala.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je strelski napad opredelil kot grozljivo tragedijo in izrazil sožalje družinam žrtev.

Po navedbah organizacije Gun Violence Archive je bilo letos v ZDA najmanj 384 strelskih napadov s po najmanj štirimi smrtnimi žrtvami. Strelno orožje je letos v ZDA zahtevalo najmanj 11.557 življenj.