Ameriški javni dolg trenutno znaša 28.900 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Ameriški javni dolg trenutno znaša 28.900 milijard dolarjev. Foto: Reuters

Predlog mora sicer potrditi še predstavniški dom, kjer imajo demokrati dovolj glasov, na koncu pa ga mora podpisati še predsednik Joe Biden.

Senat je ukrepal le dan pred rokom, ki ga je postavila finančna ministrica Janet Yellen. Ta je opozorila, da vlada ne bo več zmogla poravnavati tekočih obveznosti in odplačevati dolgov.

"Gre za dolg, ki sta ga naredili obe stranki, in zato sem vesel, da smo dosegli dogovor," je dejal vodja senatne demokratske večine Chuck Schumer. Opozoril je na to, da je bila potrditev v senatu mogoča le zaradi tega, ker so se republikanci odpovedali obstrukciji in je bilo mogoče mejo dolga povišati z navadno večino.

Vodja senatne republikanske manjšine Mitch McConnel je dosegel, da so za višjo mejo dolga glasovali le demokrati, kar bodo lahko republikanci politično izkoriščali pred naslednjimi volitvami.

Ker pa demokrati brez sodelovanja republikancev tega ne bi mogli storiti, je nekdanji predsednik Donald Trump McConnlla že označil za "polomljeno staro srako" in republikance pozval, naj se ga znebijo.

Ameriški javni dolg trenutno znaša 28.900 milijard dolarjev, povečuje pa ga poraba obeh strank. V štirih letih Trumpove vladavine se je dolg povečal za 7800 milijard dolarjev, republikanci pa takrat niso videli nobene težave v višanju meje dolga. Samo Trumpove davčne olajšave so dolg povečale za od 1000 do 2000 milijard dolarjev, za največ pa je dolg povečala izredna poraba za pomoč gospodarstvu in Američanom v času pandemije koronavirusa.