Prizor z glavnega trga v La Pazu. Foto: Reuters
Prizor z glavnega trga v La Pazu. Foto: Reuters

"Znova bomo dobili nazaj domovino. Trije vojaški vodje smo se združili, da bi izrazili zaskrbljenost. Postavili bomo nov vladni kabinet. Stvari se bodo zagotovo spremenile, saj naša država ne more več tako naprej. Nekajte uničevati našo državo, nehajte jo delati še revnejšo, nehajte poniževati našo vojsko," je z glavnega trga v La Pazu sporočil vodja upornikov, general Juan Jose Zuniga, potem ko so trg zavzeli vojaki v oboroženih vozilih.

Predsednik države Luis Arce je dejal, da gre za poskus državnega udara in obsodil "nepravilno mobilizacijo nekaterih vojaških enot", ob tem pa Zunigi ukazal, naj se vojaki umaknejo. Oglasil se je tudi nekdanji bolivijski predsednik Evo Morales, ki je pozval vse "podpornike demokracije", naj se uprejo vojski in zaprejo ceste. Čeprav Morales in Zuniga pripadata istemu socialističnemu gibanju, so se njune skupne politične poti pred časom razšle.

Predsednik Arce je dejal, da je na kocki demokracija v državi. Foto: Reuters
Predsednik Arce je dejal, da je na kocki demokracija v državi. Foto: Reuters

Ministrica Maria Nela Prada je na družbenih omrežjih objavila videoposnetek vojske in tudi sama zatrdila, da se dogaja poskus udara. "Trg Plaza Murillo so zavzeli tanki in vojaki. Menimo, da pripadajo določeni vojaški skupini." Dodala je, da je vojska zasedla vse štiri strani trga, na katerega ne spusti nikogar.

Morales ostaja močna figura v državi

Kot poroča BBC, so v državi že nekaj časa krožile govorice, da bi lahko generala Zunigo zamenjali. Zuniga je v ponedeljek na nacionalni televiziji napovedal, da bo aretiral Moralesa, če se bo ta prihodnje leto odločil znova kandidirati za predsednika države.

Morales, prvi bolivijski predsednik, ki pripada staroselski skupnosti, je državo vodil od leta 2005 do leta 2019, ko je odstopil, potem ko je skušal kljub ustavni omejitvi še četrtič kandidirati za ta položaj. Nasledila ga je članica opozicije Jeanine Añez, ki se je novembra leta 2019 razglasila za začasno predsednico. Od oktobra pa je predsednik države Luis Arce, ki je zmagal na predsedniških volitvah. Z njim se je na oblast znova povzpela socialistična stranka Mas.

Domnevni poskus vstaje sta obsodila voditelja Mehike in Hondurasa, ZDA pa so sporočile, da dogajanje budno spremljajo, in pozvale k umiritvi razmer.