Krajša varnostna razdalja bi omogočila lažje odpiranje šol, korist pa bi imeli na primer tudi športni dogodki. Foto: EPA
Krajša varnostna razdalja bi omogočila lažje odpiranje šol, korist pa bi imeli na primer tudi športni dogodki. Foto: EPA

Študija zdravstvenega centra Beth Deaconess iz Massachusettsa je izvedla raziskavo v 251 šolskih okrožij v ZDA in ugotovila, da ni bistvene razlike med številom okužb pri učiteljih in šolarjih, če je priporočena varnostna razdalja šest čevljev (1,8 metra) ali tri čevlje (90 centimetrov) ob pogoju, da vsi nosijo zaščitne maske.

"Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) se zaveda podatkov, ki kažejo, da so lahko pod določenimi pogoji DOVOLJ le trije čevlji (90 centimetrov) varnostne razdalje," je dejal direktor ameriškega inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje in svetovalec ameriškega predsednika Anthony Fauci. Ob tem je dodal, da ugotovitve še preverjajo in da bodo odločitev podali kmalu.

Teksas razglasil konec epidemije

Sorodna novica Biden podpisal 1900 milijard dolarjev vreden stimulacijski sveženj proti covidu

Fauci opozarja, da se je treba varnostnih navodil, kot sta nošenje maske in ohranjanje varnostne razdalje, še vedno držati.

Na televiziji CNN je pokazal na Evropo, predvsem na Italijo, kjer so pohiteli z odpravljanjem ukrepov, nato pa so jih morali znova uvesti.

V ZDA je namreč nekaj zveznih držav na čelu s Teksasom že razglasilo konec epidemije. Zaradi odpiranja šol pa naj bi se CDC pripravljal na spremembo priporočila o varnostni razdalji.

Na dan več kot 2,5 milijona cepljenih

V ZDA na dan cepijo več kot 2,5 milijona ljudi, najmanj en odmerek je do zdaj prejel že vsak peti odrasli Američan, Center za nadzor nad boleznimi (CDC) pa sporoča, da so z dvema dozama cepiv Pfizerja ali Moderne ter z enim odmerkom cepiva Johnson & Johnsona cepili že vsakega devetega odraslega Američana.

Manj je primerov okužb kot tudi smrtnih primerov zaradi covidne bolezni 19. Do nedelje zvečer se je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 29,44 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 535.000. Samo v nedeljo so potrdili nekaj več kot 53.000 okužb in več kot 1700 smrtnih primerov.

Trumpovi podporniki zavračajo cepljenje

A cepljenje je v ZDA postala politična odločitev, saj podporniki nekdanjega ameriškega predsednika zavračajo tako nošenje zaščitnih mask kot cepljenje, pa čeprav sta bila tako Trump kot nekdanja prva dama cepljena. "Ne vem, v čem je težava. Gre za cepivo, ki bo rešilo milijone življenj. Ne morem razumeti," je dejal na televiziji MSNBC Fauci in pozval Trumpa, naj svoje podpornike pozove k cepljenju proti novemu koronavirusu.