Ostanki sestreljenega kitajskega balona. Foto: Reuters
Ostanki sestreljenega kitajskega balona. Foto: Reuters

Ameriška vojska je 4. februarja sestrelila kitajski balon, ki je več dni predtem letel nad ameriškim ozemljem in preletel tudi več občutljivih vojaških objektov. Po trditvah ZDA je šlo za kitajski vohunski balon. Ameriška vlada je Kitajsko še obtožila, da je balon del flote nadzornih balonov, s katerimi je Peking vohunil v več kot 40 državah na petih celinah.

Kitajska je priznala, da gre za njihov balon, vendar naj bi šlo za civilno plovilo za opazovanje vremena, ki je ušlo izpod nadzora. Peking je ob tem Washington obtožil, da so ameriški baloni od maja 2022 "obleteli svet in najmanj desetkrat nezakonito vstopili v zračni prostor Kitajske in drugih držav".

Ameriška vojska na kitajskem balonu našla senzor in elektroniko

Ameriška mornarica je zdaj pregledala ostanke nad Atlantskim oceanom sestreljenega kitajskega balona in sporočila, da so našli "pomembne dele", med njimi senzor in dele elektronike.

Pri iskanju ostankov sodelujejo tudi potapljači ameriške mornarice. Foto: Reuters
Pri iskanju ostankov sodelujejo tudi potapljači ameriške mornarice. Foto: Reuters

Po navedbah ameriškega zunanjega ministrstva je imel sestreljeni balon tudi več anten in je verjetno lahko "zbiral in lociral komunikacijo". Po poročanju ameriške televizije CBS gre za približno deset metrov visoko antensko napravo.

ZDA sestrelile še tri "neškodljive" balone

Ameriška vojska je po incidentu s kitajskim balonom začela podrobneje prečesavati nebo in iskati objekte, ki jih radarji ne zaznajo. Odkrili so še več balonov.

V zadnjih dneh so nato sestrelili še tri leteče predmete, enega v bližini Aljaske, drugega nad Kanado in tretjega nad jezerom Huron.

Bela hiša je sporočila, da doslej niso našli nobenih znakov, da bi tudi ti objekti pripadali kitajskemu vohunskemu programu. Tiskovni predstavnik John Kirby je dejal, da še zmeraj niso prepričani o izvoru plovil, vendar bi po mnenju obveščevalcev lahko šlo za "balone, povezane s komercialnim ali neškodljivim namenom".

Težave pri iskanju razbitin

Ameriške oblasti ob tem priznavajo, da imajo precej težav pri zbiranju razbitin na težko dostopnih območjih – ledenim morjem pri Aljaski, v kanadskem redko poseljenem območju Yukon ter v jezeru Huron, po katerem poteka meja med ZDA in Kanado. Vojska je tudi priznala, da sta prva izstrelka iz njihovih lovcev F-16 zgrešila cilj in pristala v jezeru, pri tem pa nista povzročila škode.

Sorodna novica Bela hiša zanikala, da bi bili sestreljeni leteči predmeti nezemeljskega izvora

Po zaostritvi odnosov med ZDA in Kitajsko zaradi balona, ki je povzročil tudi odpoved obiska zunanjega ministra Antonyja Blinkna, so se skrivnostni baloni začeli pojavljati tudi v drugih delih sveta.

Japonska "močno sumi", da so kitajski baloni za nadzor vstopili v njen zračni prostor najmanj trikrat po letu 2019, je sporočilo japonsko obrambno ministrstvo.

Romunski lovci niso našli opaženega balona

Balon so medtem prav danes opazili tudi nad Romunijo. Romunsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je nadzorni sistem zračnih sil zaznal objekt na višini 11.000 metrov, ki je bil videti kot vremenski balon. Dve vojaški letali MiG 21 LanceR sta deset minut po zaznavi balona pol ure preletavala območje nad jugovzhodno Romunijo, a prisotnosti objekta nista potrdili.

Moldavija zaradi balona zaprla zračni prostor

Prav tako so balon opazili nad Moldavijo, ki je v odzivu zaprla zračni prostor. Moldavska uprava za civilno letalstvo je sporočila, da je ukrepala po prejemu poročila obrambnega ministrstva, da so nad severom države, blizu meje z Ukrajino, opazili majhen predmet, podoben vremenskemu balonu.

Zračni prostor so preventivno zaprli "glede na vremenske razmere in nezmožnost opazovanja in identifikacije predmeta in njegove poti letenja", ko pa so ugotovili, da ni nevarnosti za državljane, so zračni prostor eno uro in 22 minut pozneje znova odprli.

Moldavska predsednica Maia Sandu je v ponedeljek Rusijo obtožila načrtovanja državnega udara v Moldaviji. Rusija je navedbe zanikala. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer prejšnji teden dejal, da so razkrili načrt ruskih obveščevalcev za "uničenje Moldavije". Nekaj dni pozneje je odstopila moldavska vlada.