Američani dan neodvisnosti praznujejo tudi z nažiranjem s hot dogi ali hamburgerji. Na fotografiji spopad med Molly Schuyler iz zvezne države Maryland ter Ricardom Corbuccijem iz Brazilije v restavraciji v Washingtonu. Molly Shuyler je skupaj z Danom
Američani dan neodvisnosti praznujejo tudi z nažiranjem s hot dogi ali hamburgerji. Na fotografiji spopad med Molly Schuyler iz zvezne države Maryland ter Ricardom Corbuccijem iz Brazilije v restavraciji v Washingtonu. Molly Shuyler je skupaj z Danom "Killerjem" Kennedyjem s 34 požrtimi hamburgerji v desetih minutah zmagala na tekmovanju. Foto: EPA

V vsakdanjem življenju se zdi, da se Amerika izvija iz primeža pandemije. Čeprav ameriške meje ostajajo zaprte in se slišijo opozorila pred novimi različicami koronavirusa, so maske obvezne predvsem še na prevoznih sredstvih in na zvezni ravni.

"Če se ne bojite potovanja z letalom ali križarjenja, izvolite, pojdite. Priporočamo pa upoštevanje smernic centrov za nadzor nad boleznimi. Bolje je, če ste se pred potjo cepili," milijonom Američanov, ki se za praznik podajo na pot k sorodnikom, svetuje predstavnik ameriškega avtomobilističnega združenja Andrew Gross.

"V tem času so cene goriva najvišje, kar opažamo že šest ali sedem let. A so zdaj izjemno dragi tudi hoteli in letalske vozovnice. Vse se je podražilo," dodaja.

Pandemični ukrepi so dober izgovor za politike na Kapitolu, da so se tudi letos odločili za virtualno, vnaprej posneto proslavljanje, namesto množičnega v živo. Polarizacije javnosti pa ni čutiti v množici drugih prireditev.

Poleg tradicionalnih družinskih piknikov, predvsem raznih, tudi precej bizarnih, tekmovanj, kot so tista o hitrosti požiranja hamburgerjev ali hot dogov. "Zmagal bom. Upam, da bom ujel popoln ritem požiranja. 76 ali 77 hot dogov je videti stvaren cilj. Samo poglejte jih, saj sodijo prav v moj želodček," je optimističen Joey Chestnut, ki je že 13-krat osvojil naslov prvaka.

Nedvomno si avtorji deklaracije o neodvisnosti, tretji in četrti predsednik Thomas Jefferson in James Madison ter Benjamin Franklin, niso predstavljali, da bodo Američani 245 let pozneje dan neodvisnosti praznovali prav na takšen način. Ampak ognjemeti bodo. Nad Washingtonom in vsakim ameriškim mestom, ki da nekaj nase.

ZDA praznujejo 245. rojstni dan