Park bo zaprt za nedoločen čas. Foto: EPA
Park bo zaprt za nedoločen čas. Foto: EPA

Park obsega skupino otokov okoli 110 kilometrov zahodno od Floride, kamor prihaja vse več ljudi z bližnje Kube. Glavno mesto Havana je od parka oddaljeno okoli 160 kilometrov.

Ameriška agencija za narodne parke je sporočila, da bo park začasno zaprt za javnost, medtem ko policija in zdravstveno osebje pregledata, zagotovita oskrbo in koordinirata prevoz okoli 300 prebežnikov v floridsko mesto Key West.

Iz parka so sporočili, da prebežnikom ob prihodu zagotovijo hrano, vodo in osnovno zdravstveno oskrbo, dokler ne pride ministrstvo za domovinsko varnost in prevzame upravljanje.

Nemški portal Deutsche Welle poroča, da večje število kubanskih prebežnikov sovpada z najhujšo gospodarsko krizo na Kubi po devetdesetih letih 20. stoletja. Večina jih v ZDA pride prek Mehike. Lani je bilo na ameriško-mehiški meji ujetih rekordnih 220.000 Kubancev.

Ameriška obalna straža prestreza tisoče ljudi, ki se na nevarno pot na Florido podajo s čolni. Med oktobrom in koncem decembra lani so ameriške oblasti pridržale več kot 3700 Kubancev.

Številni ljudje Kuba zapuščajo zaradi inflacije in pomanjkanja hrane. ZDA sicer že več kot šest desetletij državi omejuje njeno trgovanje, poslovanje in razvoj ter hromi njeno gospodarstvo. Washingtona namreč želi s povzročanjem hudega pomanjkanja, lakote in nezadovoljstva na Kubi doseči upor prebivalcev proti oblastem in spremembo sistema v državi.