"Obžalujem, da o tem nismo spregovorili bolj odkrito," je dejal Mark Zuckerberg, prvi človek omrežij Facebook in Instagram. Foto: Reuters

Predsednik odbora in velik zaveznik predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa Jim Jordan iz Ohia je ameriškim medijem sporočil, da to upravičuje njihovo preiskavo o vladnih pritiskih na družbene medije in predstavlja veliko zmago za svobodo medijev.

Zuckerberg je v pismu, ki ga je objavil Jordan, zapisal, da so visoki uradniki Bele hiše večkrat pritiskali nanje, Facebook pa je sprejel nekatere odločitve, ki jih danes ne bi več.

Priznal je, da jih vlada ni mogla cenzurirati in da so odločitve za prilagajanje vsebin sprejeli sami, vendar pa je zatrdil, da so bile odločitve posledica pritiskov.

"Menim, da je bil pritisk vlade napačen, in obžalujem, da o tem nismo spregovorili bolj odkrito," je zapisal Zuckerberg. "Menim tudi, da smo sprejeli nekatere odločitve, ki jih danes, če se ozrem nazaj, ne bi sprejeli."

Facebook je med pandemijo določene objave umaknil, določenim pa občasno dodal opozorilo, da so sprte z dejstvi. Na primer, ko je šlo za domnevno škodljivost cepiv in ukrepe proti širjenju koronavirusa.

Zuckerberg je tudi zapisal, da je Facebook storil napako, ko je zatrl zgodbo časopisa New York Post o predsednikovem sinu Hunterju Bidnu, ki je razkrila, da je ta poslovnim partnerjem ponujal dostop do očeta, ko je bil ta podpredsednik ZDA.

Zgodbi so zmanjšali doseg, ko jih je FBI opozoril, da bi lahko šlo za rusko dezinformacijsko kampanjo, je zapisal Zuckerberg.

"Velika zmaga za svobodo govora"

Odbor za pravosodje je pismo označil za "veliko zmago svobode govora" in dodal, da je Zuckerberg priznal, da je "Facebook cenzuriral Američane".

Zuckerberg je v pismu tudi sporočil, da na letošnjih predsedniških volitvah ne bo prispeval sredstev za podporo volilni infrastrukturi, da s tem "tako ali drugače" ne bi vplival na novembrsko glasovanje.

Med zadnjimi volitvami, ki so potekale leta 2020 med pandemijo, je prek pobude Chan Zuckerberg Initiative, dobrodelnega podjetja, ki ga upravlja z ženo, doniral 400 milijonov dolarjev za podporo ameriškemu volilnemu procesu, kar so kritiki označili kot pristransko potezo.

Na Zuckerbergovo pismo se je odzvala Bela hiša, ki je sporočila, da je vlada v boju proti smrtonosni pandemiji spodbujala odgovorne ukrepe za zaščito javnega zdravja in varnosti.

"Naše stališče je bilo jasno in dosledno: verjamemo, da morajo tehnološka podjetja in drugi zasebni akterji upoštevati učinke, ki jih imajo njihova dejanja na Američane in se pri tem neodvisno odločati o informacijah, ki jih objavljajo," je sporočila Bela hiša.