Foto:
Foto:
Sadamu Huseinu ameriški vojak jemlje vzorec DNK-ja.
Sadama Huseina bodo postavili pred sodišče za vojne zločine.
Sadam Husein je desetletja teroriziral iraško ljudstvo.

Nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina so v vojaški operaciji ameriških in kurdskih vojakov prijeli v soboto zvečer v njegovem rojstnem mestu Tikrit, severno od iraške prestolnice Bagdad.

Poveljnik ameriške vojske v Iraku general Ricardo Sanchez je na novinarski konferenci opisal potek aretacije Sadama Huseina.

Husein pripravljen na sodelovanje
Prijeli so ga ob 20.00 po lokalnem času kakih 15 kilometrov izven njegovega rojstnega kraja Tikrita. Aretacija je potekala brez upiranja, Sadam Husein pa je bil pripravljen na sodelovanje. Izstreljen ni bil noben strel in tudi ranjen ni bil nihče. V akciji je sodelovalo približno 600 ameriških vojakov. Sanchez je dodal še, da je Sadam Husein v ameriškem priporu na neimenovanem kraju.

Posnetek utrujenega Huseina
Posnetek akcije ameriških vojakov so predstavili tudi javnosti na novinarski konferenci v Bagdadu. Sadam Husein je na posnetku vidno utrujen, z razmršenimi lasmi in dolgo brado, pri tem pa ga pregledujejo zdravniki. Kot je ob tem dejal Sanchez, je pregled pokazal, da Sadam Husein nima poškodb in da je zdrav.

Američani obrili Huseina
Nato so pokazali še posnetek, ko so prijetemu obrili brado in mu pustili značilne brke. Podobnost je bila očitna in njegova identiteta nesporna. Ameriški vojaki, ki so prijeli Sadama Huseina, sicer niso bili takoj prepričani, ali gre res zanj, zato so opravili tudi analizo DNK-ja. Genska analiza osebe, prijete v Tikritu, je pokazala, da gre za strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina.

Predsedujoči svetu prehodne iraške vlade Abdul Aziz Al Hakim je v Madridu dejal, da je bil Sadam Husein zamaskiran. Član sveta prehodne iraške vlade Ahmed Čalabi je medtem za iraško televizijo dejal še, da so ga prijeli brez upiranja. Drugi član sveta, Nasir Kamel Džaderdži, pa je dejal, da namerava ameriški upravitelj Iraka Paul Bremer še drevi povabiti člane sveta, da se na lastne oči prepričajo, ali je prijeti moški res Sadam Husein.

Navdušenje Iračanov
Prebivalci Iraka so prijetje nekdanjega diktatorja sprejeli z navdušenjem. V Bagdadu in ostalih iraških mestih je bilo tako na ulicah slišati streljanje. Mnogi prebivalci so si odahnili, saj je Sadam Husein tri desetletja sejal strah med ljudmi.

25 milijonov za Huseina
Za informacije, ki bi vodile k prijetju Sadama Huseina, so Američani razpisali 25 milijonov ameriških dolarjev nagrade. Zdaj še ni znano, ali bo ta nagrada tudi izplačana. 22. julija so ameriški vojaki v Mosulu na severu Iraka ubili Huseinova sinova Udaja in Kuzaja. Moškemu, ki naj bi bil bratranec Sadama Huseina, so za informacije o nahajališču Huseinovih sinov Američani izplačali 30 milijonov ameriških dolarjev nagrade in mu ponudile prebivališče v ZDA.

Soproga izdala Huseina?
Nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina naj bi aretirali na podlagi informacije, ki so jo dobili od člana njegove družine. Izdala naj bi ga njegova druga soproga Samira Šabandar, ki je ameriškim uradnikom dala "določene informacije", pri potrditvi identitete pa je Američanom pomagalnekdanji podpredsednik iraške vlade Tarik Aziz.

Sadam Husein naj bi soprogo obiskal 9. aprila v njenem skrivališču. Ob tem ji je dal pet milijonov ameriških dolarjev ter uredil, da je lahko odpotovala v Sirijo. Od tam je pod lažnim imenom odpotovala v Bejrut.

Pol leta na begu
66-letni Sadam Husein je Iraku vladal 24 let, do 9. aprila letos, ko je ameriška vojska zavzela iraško prestolnico Bagdad. ZDA so skupaj z Veliko Britanijo in še z nekaterimi državami 20. marca letos začele vojaško operacijo z namenom strmoglavljenja režima iraškega predsednika Huseina, saj naj bi ta zaradi posedovanja orožja za množično uničevanje predstavljal resno grožnjo svetovnemu miru.

Med skrivanjem je Husein preko zvočnih posnetkov, ki so jih objavljale arabske televizije, večkrat pozval Iračane, naj se uprejo ameriški okupaciji Iraka. Po podatkih ameriških obveščevalcev naj bi Husein zadnje pol leta, ko je bil na begu, menjaval svoja skrivališča vsakih nekaj ur. Iz svojih skrivališč je Husein tudi vodil napade na koalicijske sile, ki so skoraj vsak zahtevali žrtve med ameriškimi vojaki.