Voditelji opozicije niso zbližali stališč s predsednikom Sakašvilijem. Foto: Reuters
Voditelji opozicije niso zbližali stališč s predsednikom Sakašvilijem. Foto: Reuters

"Naše vizije se povsem razlikujejo," je po dvournem srečanju povedal Levan Gačečiladze, eden izmed voditeljev opozicije, ki zahteva odstop Sakašvilija zaradi nespoštovanja demokracije in katastrofalne vojne, v katero se je Gruzija zapletla avgusta lani z Rusijo zaradi separatističnih republik Abhazije in Južne Osetije.

Gruzijski predsednik je na srečanje z opozicijo pristal, ker so nedavni spopadi protestnikov s policijo in kratkotrajen upor v vojaški bazi blizu Tbilisija povečali možnost vsesplošnih nemirov v Gruziji, zaveznici ZDA in pomembni tranzitni poti za pretok energije iz Rusije v Evropo.

Je opozicija dovolj enotna?
Sakašvili pozive k odstopu zavrača, opoziciji pa je v zameno ponudil pogajanja o demokratičnih reformah, da bi se tako znebil obtožb o monopolizaciji moči, spodkopavanju sodstva in zatiranju svobodnih medijev. Vladna ponudba o reformah bo pokazala, kako trdna je opozicija, ki jo sestavlja več kot ducat partnerjev. Nekateri menijo, da je prepozno, in zahtevajo nič manj kot Sakašvilijev odstop, drugi, med njimi nekdanji predstavnik Gruzije pri Združenih narodih Irakli Alasania, pa pozivajo k potrpežljivosti. Analitiki se sprašujejo, ali je opozicija dovolj številčna in enotna, da Sakašvilija prežene z oblasti. Dlje ko traja zastoj, večja je verjetnost nasilja.

Pogajanja med predsednikom in opozicijo sovpadajo z vojaškimi vajami Nata v Gruziji, ki jih je Rusija ostro obsodila. Ruski premier Vladimir Putin je vaje označil za jasen znak podpore Zahoda Sakašviliju.

T. V.