Sakašvili je načrtovalce upora obtožil, da so povezani z Rusijo, s katero se je Gruzija avgusta lani zapletla v vojno zaradi separatističnih pokrajin Južna Osetija in Abhazija. Foto: EPA
Sakašvili je načrtovalce upora obtožil, da so povezani z Rusijo, s katero se je Gruzija avgusta lani zapletla v vojno zaradi separatističnih pokrajin Južna Osetija in Abhazija. Foto: EPA
Nato trdi, da skoraj mesec dni dolge vojaške vaje predstavljajo simbol solidarnosti z Gruzijo. Na njih bo sodelovalo okoli tisoč vojakov iz več kot desetih držav članic Nata, ki bodo nastanjeni v vojaškem oporišču v bližini Tbilisija, okoli 70 kilometrov stran od najbližjih ruskih enot v Južni Osetiji. Foto: EPA
Zaostrovanje v Gruziji

Rusijo obtožil, da je bilo to njeno maslo.

Zjutraj so se v vojašnici Muhrovani začeli upirati vojaki, pripadniki tankovskega bataljona. Njihov cilj je bil po navedbah gruzijskega obrambnega ministra Davida Sihuralidzeja preprečitev Natovih vojaških vaj, ki se bodo začele v sredo, in strmoglavjenje oblasti z vojsko, torej odstranitev Sakašvilija z vojaškim udarom. Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Šota Utiašvili pa je celo zatrdil, da so organizatorji zarote skušali Sakašvilija ubiti. Med uporniki so bili tudi civilisti, ki niso povezani z bataljonom.

Sakašvili: Rusija naj se vzdrži provokacij
Po nekaj napetih urah je Sakašvili v televizijskem nagovoru sporočil, da so razmere v državi umirile in da je dogajanje v vojašnici pod nadzorom. Poveljnika vojašnice so aretirali, nekatere upornike pa zaslišali.

V okviru dvodnevnega poslovilnega obiska v Sloveniji bo generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer v četrtek obiskal Slovensko vojsko v vojašnici na Raskovcu na Vrhniki.

"Načrtovali so velik upor v Tbilisiju proti suverenosti Gruzije in načrtom gruzijske vlade za vstop v evropske in evroatlantske povezave. Razmere so zdaj pod nadzorom, v vseh vojaških enotah sta red in mir," je dejal Sakašvili in dodal: "Od naše severne sosede zahtevam, da se vzdrži provokacij."

Ruski odposlanec pri Natu Dmitrij Rogozin je obtožbe o ruski vpletenosti označil za "nore" in dejal, da je do upora prišlo zaradi "napačne politike predsednika Sakašvilija".

Tisoč Natovih vojakov pred ruskim pragom
Vojaške vaje zveze Nato v okviru Partnerstva za mir, katerega članica je tudi Gruzija, se bodo začele jutri, potekale pa naj bi do tretjega junija. Rusija je zahtevala odpoved vaj, rekoč, da "je bila v tej državi še nedavno vojna", zavezništvo pa ji je odgovorilo, da so bile načrtovane že pred enim letom in da je bila Moskva o njih obveščena. Slovenija na vajah ne bo sodelovala.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zaradi nedavnega izgona dveh ruskih diplomatov s sedeža Nata v Bruslju odpovedal udeležbo na srečanju Svet Nato-Rusija, napovedanem za 19. maj. Nato je zaradi te odločitve izrazil obžalovanje.

A. P.

Zaostrovanje v Gruziji