V Gruzijo bodo prišli vojaki iz 19 držav članic zavezništva. Foto: EPA
V Gruzijo bodo prišli vojaki iz 19 držav članic zavezništva. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Po besedah ruskega vrha bi lahko vaje za obračun z opozicijo, ki je pred kratkim izvedla množične proteste, izkoristil gruzijski predsednik Mihail Sakašvili. Foto: EPA

Medvedjev je dejal, da imajo takšne poteze le en cilj, tj. kazanje mišic, in da bi lahko ogrozile odnose med Moskvo in zvezo Nato. "Menim, da je to napačna, nevarna odločitev," so bile njegove besede. To napoved je že v petek kritiziral tudi Dmitrij Rogozin, ruski veleposlanik pri Natu, ki je generalnega sekretarja zveze Jaapa de Hoopa Schefferja pozval, naj jih prestavi ali prekliče.

Po Rogozinovih besedah je vojaško sodelovanje med Severnoatlantsko zvezo in Rusijo še vedno zamrznjeno, kar je posledica dogodkov lani poleti, ko so v gruzijskih separatističnih pokrajinah Abhazija in Južna Osetija potekali srditi spopadi. Dejal je še, da Moskva ne bo spremenila svojega mišljenja pred bližajočim se ministrskim sestankom maja.

Nato: Vaje nikogar ne bi smele motiti
Nato Moskvi odgovarja, da vaje, ki se bodo odvijale od šestega maja do prvega junija, za Rusijo ne predstavljajo nikakršne grožnje. Potekale bodo okoli 20 kilometrov vzhodneje od gruzijske prestolnice Tbilisi v okviru Natove operacije odziva na krizo. "Vključena ne bo nikakršna težka oborožitev, le vojska. Za nikogar ne bi smele predstavljati nikakršnega presenečenja," je dejal Natov predstavnik Robert Pszczel.

Vaje načrtovane pred spopadi
Po besedah zavezništva, ki je v začetku meseca medse sprejelo dve novi članici, Albanijo in Hrvaško, so bile vaje v Gruziji načrtovane že pred izbruhom rusko-gruzijskih spopadov. Na njih bo sodelovalo 1.300 vojakov iz 19 držav. S tem se Rusija nikakor ne strinja. "Neverjetno je, da bodo vojaške vaje potekale v državi, v kateri se je vojna pred kratkim končala," je dejal Rogozin.

Eden izmed zunanjepolitičnih ciljev Gruzije je tudi članstvo v Natu, čemur pa Rusija močno nasprotuje, saj trdi, da bi širjenje zavezništva na vzhod predstavljajo grožnjo za njeno varnost.

Po avgustovskih spopadih v uporniških pokrajinah Južna Osetija in Abhazija so v Gruzijo prišli evropski opazovalci, a v obeh pokrajinah še vedno ostaja tudi več tisoč ruskih vojakov.

A. P.