Dan pred začetkom vaj so se v eni izmed gruzijskih oporišč uprli vojaki. Foto: EPA
Dan pred začetkom vaj so se v eni izmed gruzijskih oporišč uprli vojaki. Foto: EPA
Mihail Sakašvili in vojaki, ki so se uprli
Vojake, ki so se v torek uprli, je nagovoril tudi predsednik Sakašvili. Foto: EPA
Začetek vaj v Gruziji

Vaje, ki bodo v nekdanjem sovjetskem oporišču blizu Tbilisija, bodo trajale mesec dni, na njih pa bo sodelovalo najmanj 1.100 vojakov iz več kot ducata članic zveze in nekaj članic Natovega Partnerstva za mir. Slovenska vojska pri tem ne sodeluje, hkrati pa so tik pred zdajci sodelovanje odpovedale tudi Moldavija, Srbija, Kazahstan in zadnja tudi Armenija.

Gruzija vaje označuje kot dejanje solidarnosti po kratki vojni z Rusijo avgusta lani, ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa jih je označil kot "očitno provokacijo".

Kljub nasprotovanju Rusije in ponedeljkovemu poskusu upora skupine vojakov vaje po besedah tiskovnega predstavnika gruzijskega obrambnega ministrstva, pristojnega za vaje, Giorgija Kakiašvilija za zdaj potekajo po načrtih. "Vse poteka natančno po urniku. Večina udeležencev je že prispela," je pojasnil. Prijeli so poveljnika oporišča, v katerem je potekal upor, in tudi nekaj pripadnikov vojaške policije, ki so bili ob uporu v oporišču.

Vaje, na katerih sodelujejo tako države članice Nata kot tudi države v Natovem programu Partnerstvo za mir, imajo dve komponenti: od danes pa do 19. maja bodo potekale poveljniške vaje, ki se bodo osredotočile na urjenje in združljivost s postopki Nata v operacijah kriznega odzivanja, v drugem delu od 21. maja do 3. junija pa bodo večje vaje, namenjene osnovnemu urjenju pripadnikov mirovnih sil.

Napetost med Natom in Rusijo se stopnjuje
Odnosi med Rusijo in Natom so se v zadnjem tednu zopet zaostrili. Rusijo je pretekli teden razjezila odredba Nata o izgonu dveh ruskih diplomatov, Viktorja Korčakova in Vasilija Čižova, ker naj bi delovala kot obveščevalna agenta. Moskva naj bi v odgovor na izgon ruskih diplomatov po neuradnih podatkih iz države že izgnala vodjo informacijske pisarne Nata v Moskvi Isabelle Francois in enega izmed njenih sodelavcev.

Rusija diplomatoma odvzela akreditaciji
Zadnji v vrsti dogodkov je bil prav danes, saj je Rusija izgnala dva kanadska diplomata, ki sta delala na predstavništvu zveze Nato v Moskvi. Kot so pojasnili na kanadskem veleposlaništvu, so njihovega veleposlanika poklicali na rusko zunanje ministrstvo, kjer so mu izročili diplomatsko noto z obvestilom, da je omenjeni dvojici odvzeta akreditacija.

M. R.

Začetek vaj v Gruziji