Sakašvili pravi, da si želi dobre odnose z Rusijo. Foto: EPA
Sakašvili pravi, da si želi dobre odnose z Rusijo. Foto: EPA
Bomba na gruzijskem polju
Rusko letalo naj bi bombo, ki naj ne bi eksplodirala, odvrglo približno 65 kilometrov zahodno od gruzijske prestolnice. Foto: EPA

Sakašvili želi z ruskim kolegom govoriti o incidentu izpred nekaj dni, ko naj bi po poročanju gruzijskih oblasti rusko vojaško letalo nad gruzijskim ozemljem odvrglo bombo. Zaradi tega je Gruzija zahtevala celo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN-a.

"Želimo, da bi vsa medsebojna vprašanja rešili v konstruktivnem in partnerskem duhu," je dejal gruzijski voditelj in dodal, da je politični cilj Gruzije imeti dobre odnose z Rusijo. "Vendar pa je naš primarni cilj še vedno integracija v evroatlantske povezave," pojasnjuje Sakašvili.

Rusija je omenjeni incident zanikala, poveljnik ruskega generalštaba Jurij Bulujevski pa je Gruzijo v četrtek obtožil, da ga je sama inscenirala, s čimer naj bi želela osramotiti Moskvo.

Odnosi med državama so zamrznjeni od lanske jesenske vohunske afere, ko so v Tbilisiju zaprli štiri ruske vohune. Zaradi tega je Rusija, ki je pred kratkim prepovedala uvoz gruzijskega vina in mineralne vode, iz države izgnala več tisoč Gruzijcev.

Gruzija trdi, da jo Rusija želi kaznovati, ker se želi vključiti v Nato in morebiti celo v Evropsko unijo. Medtem Rusija tudi finančno in moralno podpira proruske upornike v gruzijskih provincah Abhazija in Južna Osetija.