Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je nasilje na Severnem Kavkazu označil za največjo notranjo težavo Rusije. Foto: EPA
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je nasilje na Severnem Kavkazu označil za največjo notranjo težavo Rusije. Foto: EPA

Samomorilski napadalec se je razstrelil z avtomobilom bombo na strelišču v mestu Bujnaksk okoli 50 kilometrov zahodno od republiške prestolnice Makačkala. Napad se je zgodil okoli 1. ure zjutraj, ko je napadalec z avtomobilom, polnim razstreliva, trčil v vrata vojaškega oporišča.

Napadalec se je s svojo lado poskušal prebiti do strelišča, vendar so mu to preprečili vojaki, ko so mu pot prekrižali s tovornjakom. Po mnenju preiskovalcev je tovornjak preprečil večje razsežnosti napada, do katerih bi lahko prišlo, če bi se napadalcu uspelo prebiti do barak, kjer je spalo več sto vojakov.

Dagestan v središču nasilja
Če je na nemirnem Severnem Kavkazu Čečenija, ki se je z Rusijo zapletla v dve vojni pod avtoritarno vladavino ruske marionete predsednika Ramzana Kadirova, v zadnjih letih dosegla relativno stabilnost in je delovanje upornikov pojenjalo, pa je drugače v sosednjima Ingušiji in predvsem Dagestanu, kjer so priča porastu samomorilskih napadov in drugih uporniških akcij.

Skrb vzbujajoče je, da se islamskim skrajnežem pridružuje vse več mladih, ki zaradi revščine, brezposelnosti in korupcije ne vidijo perspektive, zato poznavalci prav v socialnih problemih vidijo največjega krivca za razmah skrajnih idej. K temu pripomorejo še medklanske razprtije in brutalnost varnostnih organov, ki se pri svojem delu ne zmenijo za spoštovanje človekovih pravic.

Samooklicani emir kavkaškega emirata in vodja upornikov Doku Umarov se bori za pankavkaško državo, ki bi temeljila na šeriatskem pravu in ne bi bila povezana z Rusijo. Umarov je odgovoren za teroristična napada v Moskvi marca letos, ko je bilo ubitih 40 ljudi.