Kadirov je bil v zadnjih desetih letih že večkrat tarča poskusov atentata. Foto: EPA
Kadirov je bil v zadnjih desetih letih že večkrat tarča poskusov atentata. Foto: EPA

V času napada je bil Kadirov v vasi in je po lastnih besedah sam vodil protinapad, v katerem je bilo ubitih najmanj 12 upornikov, umrlo pa je tudi pet civilistov in dva policista. "Spustili smo jih v vas, da niso mogli pobegniti," je svojo taktiko opisal Kadirov in pojasnil, da so upornike "prisilili v položaj, v katerem so jih lahko odstranili".

Kadirov, tudi sam nekdanji čečenski upornik, ki je nato prestopil na rusko stran, je med svojo vladavino kavkaški ruski republiki prinesel relativno stabilnost in mir po dveh vojnah, a Čečenija je še zmeraj v primežu političnih umorov, plačanih ubojev, ugrabitev in izsiljevanj.

"Napad sporočilo Kadirovu"
Čeprav je Čečenija mirnejša v primerjavi s sosednjimi republikami na severnem Kavkazu, pa po besedah glavnega urednika novinarske agencije Caucasian Knot Grigorija Švedova lahko v prihodnje pričakujemo stopnjevanje podobnih napadov. "Napad je sporočilo predsedniku Kadirovu, ki misli, da ima popoln nadzor nad razmerami," je prepričan Švedov.

Spletna stran kavkazcenter.com, ki jo pogosto uporabljajo islamski uporniki, poroča, da je vas napadlo 60 upornikov in ne 30, kot je uradna ruska različica, ubitih pa je bilo najmanj 15 pripadnikov predsednikovih varnostnih sil. Po poročanju strani so uporniki v vasi preživeli eno uro in v tem času požgali deset hiš, ki naj bi pripadale "zaupnikom Kadirova".