V  Čečeniji je najbolje molčati o kršitvah človekovih pravic. Foto: EPA
V Čečeniji je najbolje molčati o kršitvah človekovih pravic. Foto: EPA
Ramzan Kadirov
Kadirov s trdo roko vlada nemirni kavkaški republiki in se ne zmeni za nobene kritike. Foto: EPA
Nov uboj v Čečeniji

Sarema Sadulajeva je bila na čelu ruske nevladne organizacije Rešimo generacijo in so jo v ponedeljek skupaj z možem v njeni pisarni v Groznem ugrabili oboroženi moški. Trupli so našli v prtljažniku avtomobila, ki je bil parkiran v predmestju čečenske prestolnice. Krajevne oblasti so že sprožile preiskavo, motiv za umor pa za zdaj ostaja neznanka.

Omenjena organzacija se ni lotevala političnih zadev in se je ukvarjala z zagotavljanjem medicinske ter psihološke oskrbe za mlado generacijo, ki se je morala spoprijeti z nasiljem. "V njenem delu ni bilo političnih elementov. Pomagali so prizadetim otrokom in tistim iz revnih družin," je pojasnila vodja moskovskega Helsinškega monitorja Ljudmila Aleksejeva in dodala, da vse to kaže na to, da lahko vsak, ki nosi orožje, ubije, kogar koli se mu zahoče.

To je v Čečeniji zadnjem mesecu dni že drugi napad na borce za človekove pravice. Sredi julija je bila prav tako ugrabljena in ubita čečenska aktivistka Natalija Estemirova, njeno truplo pa so v sosednji Ingušiji našli že nekaj ur po ugrabitvi.

Kadirov: Umorjena aktivistka govorila neumnosti
Nevladna organizacija Memorial, ki si zapisuje ugrabitve na Kavkazu, je za umor Estemirove obtožila čečenskega predsednika Ramzana Kadirova, saj je nenehno in ostro kritizirala njegovo vlado. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je obljubil temeljito preiskavo, a je podvomil, da bi bil v umor vpleten Kadirov.

Tudi sam Kadirov je zanikal odgovornost, toda prejšnji teden se je že zapletel z besedami, ki jih je izrekel v pogovoru za Radio Free Europe, za katerega je dejal, da je bila Estemirova brez "časti in sramu", govorila pa je tudi "neumne stvari".

Ruskemu vodstvu zvesti Kadirov je nenehno tarča kritik aktivistov, ki čečenskega predsednika in pripadnike njegovih zloglasnih varnostnih sil (Kadiroviki) obtožujejo odgovornosti za umore, ugrabitve in napade na njegove kritike ter politične nasprotnike. Skoraj noben napad do zdaj še ni bil razrešen.

Kritiki ruske vojske padli pod streli
Najodmevnejši je umor ruske raziskovalne novinarke Ane Politkovske, ki je bila ostra kritičarka Kremlja. Zamere si je nakopala s pisanjem o zlorabah v Čečeniji, ki so jih tam zagrešili ruski vojaki. Oktobra leta 2006 so jo ustrelili pred njenim stanovanjem v Moskvi, umor pa še do danes ni dokončno razjasnjen.

V začetku letošnjega leta je bil ubit tudi odvetnik Politkovske Stanislav Markelov, ki je branil aktiviste v boju proti zlorabam ruske vojske. Poleg njega je bila januarja ubita tudi novinarka Anastazija Baburova, ki je pisala za Kremlju nenaklonjen časopis Nova Gazeta. Baburova je umrla za posledicami strelnih ran, ki jih je dobila, ko je pomagala napadenemu odvetniku.

Nov uboj v Čečeniji