Ramzan Kadirov ima pri svojem vladanju polno podporo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: EPA
Ramzan Kadirov ima pri svojem vladanju polno podporo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: EPA
Kadirov bo vodil Čečenijo

Človekoljubne organizacije Kadirova, ki ima svojo milico, obtožujejo odgovornosti za številne umore in ugrabitve, medtem ko mu zavezniki pripisujejo zasluge za vzpostavitev reda v nemirni kavkaški pokrajini. Kadirov je nekdanji vodja čečenskih upornikov, ki je pozneje zamenjal strani in prestopil na stran Moskve.

Leta 2004 je bil ubit njegov oče, predsednik Ahmed Kadirov. Od takrat je imel Kadirov oblast praktično v svojih rokah, a za predsednika ni mogel kandidirati, dokler ni dopolnil 30 let. Za predsednika ga je februarja letos predlagal ruski predsednik Vladimir Putin, potem ko je Alu Alhanov ponudil odstop, saj se ni mogel več kosati s Kadirovom, ki je do takrat zasedal mesto premierja. Pripadniki njegove zloglasne milice so ruskim silam pomagale ubiti večino uporniških voditeljev in upornike pregnati v odročna gorska skrivališča.

Slovesnost ob prisegi je potekala v mestu Gudarmes, ki leži okoli 30 kilomterov od prestolnice Grozni in kjer je oporišče Kadirovega klana. Ob prisegi je Kadirov nekaj sto visokim gostom dejal, da si želi doseči uspešno Čečenijo znotraj ruske federacije. Putin mu je v čestitki napisal, da mora še naprej delati za oživitev Čečenije, še posebej pa se mora posvetiti izboljšanju varnosti in blaginje.

Kadirov bo vodil Čečenijo