Takoj po eksploziji v parlamentu so nad zelenim območjem začeli krožiti ameriški vojaški helikopterji. Foto: EPA
Takoj po eksploziji v parlamentu so nad zelenim območjem začeli krožiti ameriški vojaški helikopterji. Foto: EPA
Nadzorna točka v Bagdadu
Dostop do zelenega območja v Bagdadu varujejo ameriški in iraški vojaki. Foto: Reuters
Most v Bagdadu
Eksplozija tovornjaka je zrušila most v Bagdadu, kar je nekaj avtomobilov pognalo v reko Tigris. Foto: Reuters

Med ubitimi so tudi trije poslanci. Eksplozija je odjeknila v restavraciji ravno, ko se je velika večina poslancev in drugih uslužbencev odpravila na kosilo. Napadalec z oprtanim brezrokavnikom z eksplozivom se je razstrelil pri blagajni restavracije. "Močno je počilo, videl sem ogenj. Okna so se razbila, bilo je ogromno ranjenih," je povedala pretresena priča napada, ki je bila le lažje ranjena v ramo.

V napadu je bilo več deset ljudi ranjenih. Eden izmed ubith poslancev je bil član največje sunitske stranke v parlamentu. Po eksploziji je varnostno osebje evakuiralo poslopje parlamenta, saj se je zbalo novih eksplozij, vendar prisotni niso smeli oditi takoj, saj so jih varnostniki še prej zaslišali.

V zadnjih štirih letih je to eden najhujših napadov na t. i. zeleno območje v Bagdadu, kjer imajo v palačah nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina sedež iraška vlada, parlament in tudi ameriško veleposlaništvo. Za zdaj še ni jasno, kako se je napadalcu uspelo prebiti skozi številne nadzorne točke in izredno stroge varnostne ukrepe, s čimer se bodo preiskovalci najbolj ukvarjali.

Upornikom se je do zdaj le redko uspelo prebiti na to območje in pogostejši so bili napadi z granatami in raketami. Ena izmed raket je pred časom presenetila generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna med njegovim obiskom v Bagdadu, ko je eksplozija odjeknila ravno v trenutku, ko je imel skupno novinarsko konferenco z iraškim premierjem Nurijem Al Malikijem. Pred kratkim je ameriška vojska na območju našla dva samomorilska pasova z eksplozivom.

Eksplozija tovornjaka zrušila most
Zjutraj je na enem najpomembnejših mostov v Bagdadu eksplodiral tovornjak. Umrlo je osem ljudi, več kot 20 pa je bilo ranjenih. Eksplozija, ki se je zgodila med jutranjo prometno konico, je bila tako močna, da je zrušila enega izmed jeklenih nosilcev, most se je prelomil in v reko Tigris je padlo več avtomobilov.

Iraški vojaki, ki so stali ob mostu, so povedali, da je bil tovornjak pred eksplozijo parkiran na mostu in da bi lahko odjeknila več kot le ena eksplozija. Policisti in reševalci morebitne preživele v reki še vedno iščejo.

Prvi uspehi operacije koalicijskih sil?
Ameriške in iraške sile so pred tremi meseci začele izvajati nov varnostni načrt, s katerim želijo zmanjšati sektaško nasilje v Bagdadu in drugih večjih mestih v Iraku. Ameriška vojska trdi, da jim je uspelo zmanjšati število napadov na civiliste kar za tretjino, težave pa jim še vedno povzročajo avtomobilske bombe.

B. T./G. V.