Srbski in avstrijski mediji poročajo, da naj bi bil v afero banke Hypo Alpe-Adria vpleten tudi Darko Šarić, ki naj bi preko banke opral sto milijonov evrov (na fotografiji nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader). Foto: EPA
Srbski in avstrijski mediji poročajo, da naj bi bil v afero banke Hypo Alpe-Adria vpleten tudi Darko Šarić, ki naj bi preko banke opral sto milijonov evrov (na fotografiji nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader). Foto: EPA
Hypo Alpe-Adria
V afere vpletena avstrijska banka Hypo je v prvi polovici leta pridelala skoraj pol milijarde evrov izgube, zato zdajšnja uprava že napoveduje tožbe proti prešnji. Foto: EPA

Evropskega foruma Alpbach, ki vsako leto poteka v istoimenski tirolski vasici, se je udeležil tudi Ivo Sanader, kar je pri hrvaških novinarji dvignilo veliko prahu. "Potem ko so ga pred osmimi meseci vrgli iz stranke HDZ, nekdanji hrvaški premier le redko daje izjave za javnosti, zato ne preseneča, da je s svojo navzočnostjo izzval veliko zanimanje medijev. Bolj kot njegovo predavanje je navzoče zanimal njegov komentar na afero Fimi mediji in Hypo banko," piše Hrt.hr.

Sanaderjev odgovor na novinarska vprašanja o aferi Hypo je bil kratek in jasen: "Psi lajajo, karavana gre dalje." Še krajši "Ne" je bil njegov odgovor na vprašanje, ali se bo vrnil v politiko. Po poročanjih nekaterih hrvaških medijev naj bi Sanader z družino zaradi afer pobegnil v ZDA. Še pred obiskom v Alpbachu pa je za medije zapisal: "Dopust z družino v ZDA je bil že dolgo načrtovan in nima nikakršne povezave z aktualno preiskavo državnega tožilstva."

Hrvaški jutarnji.hr je ob tem objavil še njegovo pojasnilo novinarjem, ki so se zbrali v Alpbachu, da se je "kot premier moral pogovarjati z vsemi šefi bank na Hrvaškem, s kom pa so sodelovali oni in kaj so počeli, tega ne ve, pravzaprav pa tudi ni bila njegova stvar, da bi vedel takšne stvari".

Sanader vztrajno zavrača vpletenost v afero
Kot še piše Hrt.hr, naj bi Sanader od poslov z banko Hypo Alpe-Adria prejel provizijo v višini 800.000 nekdanjih nemških mark. Nekdanji hrvaški premier je namigovanja o vpletenosti v afero že večkrat zavrnil.

Na Evropskem forumu Alpbach, ki se ga tradicionalno že vse od leta 1945 udeležujejo politiki, znanstveniki in novinarji z vsega sveta - med njimi sta bila tudi slovenski predsednik Danilo Türk in kosovski premier Hashim Thaci, je nekdanji hrvaški premier predaval na temo 15 let od podpisa daytonskega sporazuma.

Kovčki denarja iz Zagreba v Liechtenstein
Pred časom je v pogovoru za televizijo ORF spregovoril nekdanji uslužbenec Hypo Alpe-Adrie, ki je delal na oddelku za trezor. Dejal je, da so kovčki denarja z zasebnimi letali leteli iz Zagreba v Celovec, od tam pa v Liechtenstein. Zaradi suma poneverbe so 13. avgusta aretirali nekdanjega predsednika uprave banke Wolfganga Kultererja, ki je še vedno v preiskovalnem zaporu. Kulterer, ki je banko vodil med letoma 1992 in 2006, je bil novembra 2008 zaradi prirejanja bilanc obsojen na denarno kazen v višini 140.000 evrov. V afero naj bi bil vpleten tudi umrli koroški glavar Jörg Haider.

Lovke afere banke Hypo naj bi segale tudi v Slovenijo
Zaradi afere banke Hypo Alpe-Adria vodijo kriminalisti preiskavo tudi v Sloveniji. Kaj in koga preiskujejo, za zdaj še ni znano. Po neuradnih podatkih naj bi bili zaskrbljeni predvsem v LDS-u in v krogih, ki so stranki blizu. Kot smo o tem že pisali na MMC-ju, naj bi avstrijska banka stranki odobrila ugodna posojila, namenjena sanaciji stranke, potem ko je njena predsednica postala Katarina Kresal. Vpletenost v afero so v stranki LDS že zavrnili, prav tako pa v slovenski Hypo banki zatrjujejo, da nimajo informacij o tem, da bi preiskovali slovensko podružnico.