Miroslav Tudjman je med predsednikovanjem svojega očeta vodil hrvaško tajno službo. Foto: EPA
Miroslav Tudjman je med predsednikovanjem svojega očeta vodil hrvaško tajno službo. Foto: EPA

Sin Franje Tudjmana je v pogovoru za hrvaški časopis Jutarnji list izrazil pripravljenost, da se včlani v Hrvaško demokratično skupnost in kandidira za predsednika države, a Sanader ni bil naklonjen tej ideji, saj po njegovem mnenju Tudjman mlajši ni zanimiv, ker je zguba.

"Odgovor volivcev na politične projekte Miroslava Tudjmana je bil tak, da on ni uspel. Zakaj bi uspešna stranka, ki je dvakrat zmagala na volitvah, vzela zgubo," je bil jasen Sanader in dodal, da lahko predsednikov sin kandidira na volitvah, a ne kot kandidat HDZ-ja.

Na Sanaderjeve izjave se je presenečeno odzval Tudjman, ki je dejal, da se bo še izkazalo, kdo je zguba in kdo zmagovalec. Sam je dejal, da se ne želi pogovarjati na taki ravni, ob tem pa Sanaderja spomnil, da je HDZ pri njem iskal podporo stranki, kar po njegovih besedah kaže na to, kako hrvaški premier svoja stališča spreminja glede na situacijo.

Hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesiću se drug predsedniški mandat izteče leta 2010, pred kratkim pa je zavrnil možnost, da bi se nato potegoval za vodenje vlade, čeprav se ne misli popolnoma umakniti iz politike.

G. V.