Mesić ne bo ubral taktike nekdanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je po koncu druge mandata postal premier. Foto: EPA
Mesić ne bo ubral taktike nekdanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je po koncu druge mandata postal premier. Foto: EPA
Hrvaški vojaki
Mesić je dejal, da bodo kot skrajni ukrep škofu Jezerinacu prepovedali vstop v vojašnice, če bo še nadaljeval z dozdajšnjimi aktivnostmi. Foto: EPA

V pogovoru za nacionalni radio je hrvaški predsednik Mesić zavrnil namigovanja medijev, da se bo po koncu drugega mandata leta 2010 poskušal povzpeti na čelo vlade, hkrati pa je napovedal, da se ne namerava umakniti iz politike, vendar bo v korist hrvaških interesov deloval le v funkciji nekdanjega predsednika.

"Ne vem, zakaj so objavljene take špekulacije. Nikoli nisem imel ambicij, da bi postal to. Ta del sem opravil že davno, bil sem premier, " je dejal Mesić, ki je prvič zmagal na predsedniških volitvah leta 2000, nato pa še pet let pozneje. Zavrnil je možnost, da bi postal vodja levice ali se aktiviral znotraj kake politične stranke, saj želi ohraniti svojo neodvisno pozicijo. O imenu svojega naslednika ni želel govoriti, a meni, da to vsekakor ne bosta vodji HDZ-ja Ivo Sanader in SDP-ja Zoran Milanovič.

Leta niso pomemba za politiko
V pogovoru se je obregnil ob kritike, da je prestar za politiko. 73-letni politični veteran je zatrdil, da je dobrega zdravja, ob tem pa izrazil prepričanje, da leta človeka ne morejo izključiti iz politike. "Imam stalne kritike, ki me kritizirajo, kadar sem tu ali kadar zunaj Hrvaške, kriv sem za oktobrsko revolucijo, francosko revolucijo in za vse zlo na tem svetu. Kriv sem zato, ker se bil izbran na ta položaj, saj so hoteli nekoga drugega," je bil neposreden Mesić.

V vojski ni prostora za politiko
Hrvaški predsednik je znova opozoril na nesprejemljive nastope dela katoliške duhovščine in še posebej škofa ter vojaškega ordinarija Juraja Jezerinaca, ko recitira pesem, ki se konča z znanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" in v kateri se po Mesićevih besedah pod pretvezo domoljubja ter bogaboječnosti skriva polno sovraštva.

Sam meni, da bi se moral Sveti sedež jasno opredeliti do Jezerinaca in se odločiti, ali je njegovo mesto v politiki ali v vojski, ki se ne sme zmeniti za politiko. " Ne morem dovoliti, da se v vojski krišijo določena pravila, in to je - politika iz vojske," je bil jasen Mesić.

G. V.